Tărâmul unde oamenii trăiesc peste o sută de ani și nu se îmbolnăvesc

0
[Total: 0    Average: 0/5]

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, astfel s-ar putea descrie comunitatea Hunza aflată la granița dintre Pakistan și India, unde locuitorii depășesc vârsta de o sută de ani. Stilul de viață simplu, dar și sănătos pare să fie secretul fericirii lor și al longevității. Nu sunt condiționați de reguli stricte care să le îngreuneze activitățile zilnice, ci, dimpotrivă, fiecare își stabilește ritualul zilnic.

Oamenii de știință sunt uimiți și nu au explicații despre stilul de viață pe care îl duc locuitorii de pe valea râului Hunza, numită și “oaza tinereții” deoarece aceștia ating vârste cuprinse între 110-160 ani. Mai mult de atât, boala este inexistentă în corpul lor, chiar dacă uneori țin post negru timp de 2-4 luni și se spală cu apă rece.

Locuitorii din valea Hunza  au trăsături similare cu a europenilor, de aceea limba pe care aceștia o vorbesc (burushaksi) este un amestesc între engleză, macedoneană, și limbile vorbite în antichitate în Imperiul Eleno-Persan. Mulți dintre ei sunt musulmani din secta ismailiților, și nu trebuie să respecte un program de rugăciune, fiecare își construiește timpul așa cum dorește.  Una dintre multiplele atracții ale văii Hunza o reprezintă ghețarul  Ultar, de unde  curge un râu cu apă rece și cristalină.

 Potrivit studiului unui medic scoțian, Mac’Karrison, secretul vieții sănătoase a hunzilor este reglementată de meniul lor culinar, caracterizat de consumul redus al proteinelor, mai mic decât norma indicată. Zilnic masa calorică medie este de 1933 kcal: 50 g proteine, 36 g grăsime, 365 g carbohidrați.

Hunzii se hrănesc pe timp de vară cu fructe și legume proaspete, iarna masa lor este formată din carnea animalelor pe care le țin, și produse lactate, cereale, plus caise uscate din vară. Primăvara, pentru că nu dispun de multe resurse alimentare, hunzii se mulțumesc doar cu compot din caise uscate, dar acest fapt nu este o povară pentru ei, având în vedere că acest fapt este o tradiție de anotimp, respectată cu strictețe. În pofida acestor lucruri care ni se par uimitoare, femeile  de 40 ani arată ca niște fetișcane, iar cele de  60 ani pot deveni mămici.

Pentru că mulți dintre  noi ne-am dori o viață lungă, fără griji și doar cu bucurii, hunzii spun că acest lucru este posibil atât timp cât ești vegetarian, corpul să fie mereu pus în mișcare și să dispui de o stare psihico-emoțională echilibrată: fără certuri și voința de a înfrânge orice durere. Interesant este și faptul că atunci când hunzilor le este foame și frig, nu se plâng, ci sunt binedispuși și încearcă să facă față situației cu zâmbetul pe buze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here