Ștefan Vayna, CEO-ul companiei Master Build: „Visurile din copilărie sunt astăzi obiective SMART asumate și însușite”

0
Ștefan Vayna, CEO-ul companiei Master Build
Ștefan Vayna, CEO-ul companiei Master Build

Ștefan Ferdinand Vayna, CEO-ul companiei Master Build, crede că este singurul responsabil de ceea ce i se întâmplă, că din orice piedică avem ceva de învățat, că singurele limite în viață sunt integral puse de noi, că succesul în business este atins de echipă nu de o persoană anume, că dezvoltarea sinelui te face să descoperi o mină de aur pe care toți o deținem doar trebuie să o căutam. Se consideră o persoană fericită, puternică, bogată și plină de încredere, speranță și optimism. “În antreprenoriat, clientul este prioritar. Am gândit și construit o echipă ce ascultă nevoile clientului. Apoi, prin profesionalism și responsabilitate, găsim și integrăm soluții astfel încât acele nevoi identificate și asumate cu clientul să fie satisfăcute eficient, la un nivel de calitate înalt, indiferent de proiect, națiune sau continent. Ca și în coaching, consider că sunt acel prieten care te ascultă, fără să te judece, merge alături de tine, pe drumul ales de tine și este martorul procesului prin care îți găsești singur soluțiile la problemele conștientizate.”

C&B: Domnule Vayna, cum sună, pe scurt, povestea dumneavoastră de antreprenor?

Ștefan Vayna: “Primul meu pas în antreprenoriat a fost în școala primară. Vindeam gumă Turbo și am înțeles pe pielea mea ce înseamnă să mănânci din ce vinzi – este posibil să ieși în pagubă.

În perioada liceului, mai exact în timpul vacantei, am fost liber profesionist în construcții și astfel am învățat  valoarea banilor. Mai târziu, în facultate, după încercările de sampler, barman și o super școală de viață (supraviețuirea în căminele studențești din Tei), m-am angajat (eram în anul 3) la o firmă de construcții metalice. După facultate, au mai fost câteva  încercări de antreprenoriat, altfel decât cel în construcții, dar fără să mă atragă în vreun fel.

În 2007 a început proiectul Master Build. Ne-am propus să integrăm soluții pentru clienții ce își doresc proiecte sustenabile. Activăm cu precădere în domeniul industrial (Logistică, Retail, Agricultură, Etc). În extern, până în prezent, proiectele au fost de Antrepriză de specialitate (expertiza echipelor noastre fiind în fațade speciale, hidroizolații, anvelopări complete de clădiri și multe altele), cât și de Antreprenori Generali – personalul nostru având o experiența vastă în proiectare și montaj pentru proiecte speciale (clienți de tipul Organizațiilor Internaționale). Suntem recunoscători pentru fiecare proiect de succes livrat. Am crescut natural. Am învățat de pe urma problemele întâmpinate. Din activitatea acestor ani (peste 12 ani), am constatat că blocajele profesionale au legături în cu totul alte domenii ale vieții. Este și motivul pentru care am luat decizia să devin coach și m-am specializat în coaching pentru Top Management.

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Ștefan Vayna: “Cand eram mic, mi-am permis să visez, iar visurile din copilărie sunt astăzi obiective  SMART asumate și însușite. Tot de la vârste fragede vine și plăcerea de a ajuta. De câte ori puteam să ajut pe cineva, o făceam cu mare plăcere. Asta fac și acum.”

C&B: Povestiți-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!

Ștefan Vayna: “Sunt foarte multe experiențe ce puteau fi catalogate negative la momentul apariției lor. Nu mi le mai amintesc, pentru că au devenit pozitive – mi s-au întâmplat cu scopul de a deveni mai bun, mai calculat, mai profesionist și mai responsabil. Îmbucurător este că am reușit să implementez acest lucru și cu echipa mea. Recunosc că m-am ghidat după îndrumările lui Albert Einstein (uită-te la probleme cu altă gândirea față de cea care a creat-o). Așadar, experiențele mele sunt în totalitate pozitive.”

C&B: Vă rog să oferiți sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!

Ștefan Vayna: “Am fost învățat de mic că totul se obține numai prin sacrificii. O mare eroare! Atât timp cât ce faci, faci din plăcere și dorință, toate se așează și se leagă atât de ușor încât pare miraculous. Deci, alege să faci ce îți place!

În primul rând, folosește filtrele Personal, Profesional, Familial și Venit, pentru ce vrei să obții în viață. Dacă nu ai idee, atunci așterne pe hârtie ce ți-ai dori să povestească strănepoții tăi despre tine. Cu siguranță găsești în această descriere ceea ce cauți. Etalează-le apoi în ordinea SMART (Specific, Masurabil, Accesibil, Relevant și încadrat în Timp) pe o foaie de hârtie. Caută apoi, ce ai nevoie să înveți. Vezi la ce te pricepi cel mai bine și dezvoltă acele abilități și mai mult. Pentru lucrurile unde nu ai nevoie de ajutor, formează o echipă din cei mai buni specialiști. Nu în ultimul rând, pornește și folosește cele mai bune practici din domeniul tău. Dă dovadă de devotament, responsabilitate și integritate. Vizualizează finalul și fii una cu el. Fii recunoscător (oare) și serbează fiecare pas împlinit. Brâncuși spunea: Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe!

C&B: În cazul dumneavoastră, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul?

Ștefan Vayna: “Părerea mea este că, în afara Raționalului și Sentimentalului, există și Instinctul – acea decizie pe care o simți ca o scânteie plină de fericire în stomac (mintea din stomac) și pe care Sentimentalul ( mintea din inimă) sau Raționalul (mintea din creier) te împiedică să o iei. În momentul când reușim să aliniem cele trei minți (Rationalul – Creierul , Sentimentalul – Inima și Instinctul – Stomacul) deciziile sunt cele corecte și asumate.”

C&B: Încercați să dați definiții proprii pentru Societatea, Afaceri și pentru Carierele din România!

Ștefan Vayna: “Trăim cea ma bună perioadă a erei noastre. Suntem în perioada în care am trecut de la micromanagement dictatorial și codependent  la un management  profesionist bazat pe o viziune și o strategie clară asupra afacerii și ușor de înțeles pentru oricine. Leadershipul este unul distributiv și încurajant. Frica de șef a dispărut. Angajații au puteri de decizii mult mai mari, sunt responsabili pentru ceea ce fac, cât și pentru evoluția întregii companii. Meritocrația câștigă teren din ce în ce mai mult în sistemul de avansare. Am toată încrederea că generațiile de antreprenori tineri fac și vor face din ce în ce mai puțin simțită lipsa predictibilității oferită de mediul politic de la noi.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here