Cum reacționează corpul uman în lipsa gravitației

0

Explorarea spațiului cosmic se  poate transforma într-o experiență remarcabilă pentru unii astronauți care  s-au confruntat cu întâmplări destul bizare. O parte din timpul petrecut departe de Pământ te supune la riscuri care îți periclitează  viața.

Mulți astronauți care s-au întors pe Pământ după ce au vizitat spațiul cosmic, au descoperit modificări ale corpului.  Unii au mărturisit că în doar 3 săptămâni  petrecute la bordul  stației spațiale, s-au trezit mai înalți cu 2 cm sau chiar mai mici cu aceeași dimensiune. Pentru a desluși mai bine efectele  universului asupra corpului uman, astronautul  american, Scott Kelly alături de cosmonautul rus, Mikhail Kornienko, au făcut istorie în 2016 după ce au stat un an de zile în spațiul cosmic.

                             Astronautul Scott Kelly                       Sursă foto:BBC

 La întoarcerea  pe Pământ s-au trezit cu simptome pe care nu le-au simțit pe parcursul lungii călătorii: “Majoritatea problemelor de sănătate nu sunt simptomatice, nu vă puteți simți propria masă osoasă. Am  întâmpinat dureri la nivelul oaselor și mușchilor. Am descoperit unele umflături și o creștere a presiunii craniene interne”, a explicat Scott Kelly. De asemenea, a suferit afecțiuni ale pielii, cum ar fi erupții cutanate și urticarie, precum și greață și amețeli.

Alte dezvăluiri pe care le-au făcut cei 2 astronauți către NASA sunt:

Schimbarea rapidă a gravitației în spațiu poate duce la o pierdere a densității osoase de până la 1% pe lună. Acest lucru poate duce la fracturi legate de osteoporoză și la probleme de sănătate pe termen lung.

Lipsa de gravitație poate de asemenea să determine fluidele corporale să se deplaseze în sus, ceea ce poate determina umflarea, tensiunea arterială ridicată și problemele de vedere și organe. Nutriția și exercițiile fizice devin foarte importante, iar măsurile speciale, cum ar fi medicamentele și manșetele corporale, vizează reducerea riscului de probleme medicale pe termen lung asociate cu pierderile musculare și osoase.

Expunerea la radiații este mult mai mare în spațiu decât este pe Pământ. Fără protecția Pământului, ați putea fi mai expuși riscului de cancer și a afectării sistemului nervos. Radiația spațială poate provoca, de asemenea, boală și oboseală. SIS se află doar în câmpul de protecție de pe Pământ pentru a reduce riscurile, dar misiunile în continuare vor trebui să depășească acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here