Pierderile suferite de Catalonia sunt in continua crestere.

0

Catalonia este o mica regiune de marimea Belgiei care are 7,5 milioane de locuitori,  are propria sa limba si cultura si reprezinta 6,3% din suprafata totala a Spaniei, 16% din populatia tarii si o cincime din PIB. Industria si turismul au transformat aceasta regiune intr-una dinte cele mai bogate din zona.

Scandalul creat de catre locuitorii din aceasta regiune este pentru declararea independentei, “Consideram ca Puigdemont are oportunitatea de a rectifica situatia, trebuie sa raspunda cu da sau nu la declaratia (de independenta) „, a declarat vicepremierul Spaniei Soraya Saenz de Santamaria. „Puigdemont a decis sa nu raspunda. Cred ca nu era dificil sa spuna da sau nu”, a declarat in continuare Santamaria.

Presedintele Cataloniei a declarat ca isi sustine dorinta de a independenta : „Catalonia si-a castigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultata si respectata. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absoluta in favoarea independentei. Catalonia va fi un stat independent in forma unei republici”.

Tensiunile au crescut inca din anul 2008 in timpul crizei economice atunci cand somajul ajunsese la 19%  si guvernul local nu primea suficient sprijin de la centru.

Aceasta situatie este destul de delicata pentru Catalonia, deoarece era o zona turistica care atragea prin frumusetea si cultura pe care le detinea. Arhitectul Antoni Gaudi si pictorii Salvador Dali si Joan Miro sunt cei care si-au lasat amprenta pe aceasta regiune. „Sectorul turistic își exprimă îngrijorarea, există dovezi că rezervările sunt în scădere.”, a declarat consilierul Agusti Colom pentru Euronews.

De pe data de 1 octombrie , mai exact de la referendumul privind independenta s-a descoperit faptul ca regiunea a suferit o scadere de 15% a numarului de vizitatori in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Si rezervarile pana la sfarsitul lunii decembrie au suferit o scadere de aproximativ 20% se estimeaza ca pierderile suferite pana la finalul anului pot depasi suma de un milliard de euro.

Madridul a dat un ultim termen , pana joi lideri separatisti trebuie sa renunte public la independenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here