Mihai Dârzan, director general Ringhel: „ Sunt o persoană exigentă atât cu mine cât și cu cei cu care lucrez, căutând în permanență echilibrul dintre efort și rezultat.”

0

Mihai Dârzan este de aproape opt ani director general la Ringhel Team, compania care a dezvoltat cea mai complexă suită de aplicații pentru managementul aprovizionării, distribuției și producției de energie și gaze, GeFEE. În prezent, GeFEE este utilizat pe piața românească de energie și gaze de 50% din participanții activi. Antreprenorul a fost de acord să ne spună povestea sa. Să descoperim împreună, ce viziune are despre viață, carieră și afaceri.

„Sunt o persoană foarte atentă la detalii și exigenta, atât cu mine cât și cu cei cu care lucrez, căutând în permanență echilibrul dintre efort și rezultat. Sunt orientat spre rezultate și încerc să-mi planific acțiunile cât mai bine. Mă implic activ în aproape toate activitătile companiei, în special în zona tehnică. Imi incep diminetile rezolvând problemele presante sau care necesită o concentrare mai mare, după care, în funcție de zi, fie sunt în întâlniri sau telco-uri, fie fac knowledge transfer către colegi pe diverse spețe. De asemenea, la finalul fiecărei zile fac un bilanț al zilei pentru a vedea ce poate fi îmbunătățit a două zi.

Primii bani personali i-am castigat in studentie

Din studenție am avut o deschidere către antreprenoriat și am încercat să-mi câștig banii personali din diverse acțiuni/activități. În anul 2 de facultate mi-am deschis prima firmă, cu care intenționam să fac vânzare și distribuție de echipamente electronice. Am avut doar câteva vânzări în timpul facultății, după care, în primul an de masterat m-am decis să închid firma și să mă gândesc la alte oportunități legate de pregătirea mea și pasiunea mea:domeniul energetic. În 2011 am înființat compania Ringhel, pentru a dezvolta software în domeniul furnizării de energie electrică și gaze naturale, iar acum suntem liderul pe această nișă în România. De anul acesta suntem prezenți și în Serbia, iar planurile noastre de extindere sunt destul de mărețe și promițătoare.

În paralel cu activitațile desfasurate în Ringhel, în 2015 am decis să investesc o televiziune locală în Argeș, văzând potențialul de a vinde publicitate unui număr mare de clienți. Din păcate, neînțelegând pe deplin acest business și alte aspecte specifice domeniului (deși am reușit să avem rezultate bune: să creștem o echipă și să triplăm cifra de afaceri), un an și câteva luni mai târziu am decis să ma retrag din acest business și sa predau firma altor persoane, cuceva conexiuni în acest domeniu. Investiția intr-un post local de televiziune a fost un eșec personal (și nu mă feresc să recunosc) din care am învățat foarte multe. A fost poate cea mai importantă și dură lecție de business și de management. Principala lecție învățată din acest esec este că trebuie să faci ceea ce te pricepi să faci și trebuie să te focusezi să faci acel lucru cât poți tu de bine.

Noi suntem cei care dăm un scop vieții și lumii

Din totdeauna mi-a plăcut să fiu util și să aduc ceva bun lumii.Am această viziune și acum și cred cu tărie că fiecare om ar trebui să gândească ce poate să aducă bun lumii în care trăiește și să acționeze în acest sens. Noi suntem cei care dăm un scop vieții și lumii în care trăim, iar perseverența și curajul sunt două calități mărețe în atingerea succesului personal și profesional. De mic mi-am dorit să pot să am un impact pozitiv în viața oamenilor pe care îi cunosc dar nu numai. Iar pe plan profesional, viziunea mea este ca Ringhel să devină cel mai relevant furnizor de software pentru companiile de utilități din Europa de Est și Centrală. Imi doresc ca la interviurile de angajare în companiile de utilități cunoașterea platformelor noastre să reprezinte un avantaj in selectia candidatilor.

Continui să lucrez la visul meu

Fiecare zi este plină de experiențe, din care încerc să extrag ce este mai bun. O experiență mai puțin plăcută a fost atunci când am lansat pe piață platforma software pentru furnizorii și traderii de energie electrica și am realizat că oamenii din companii nu erau pregătiti să facă trecerea de la excel la o platformă performantă cu care să-și gestioneze ușor activitățile. A fost o retincență pe care greu am înțeles-o, dar acest lucru nu m-a făcut să-mi pierd speranța că voi reuși. După multe întâlniri cu diverși potențiali clienți – întâlniri care păreau a fi promițătoare – nu reușeam să facem vânzările mult dorite. Totusi, am continuat să lucrez la visul meu. Iar după ceva timp de la această experiență și întâlniri cu diverși furnizori, lucrurile parcă au început să se schimbe. Companiile, care aveau o mare nevoie de platformele pe care le-am dezvoltat, au început să conștientizeze că un business eficient are nevoie de instrumente eficiente și că nu mai pot face față provocărilor pieței utilizând instrumente rudimentare pentru businessul lor. Ușor-ușor am început să ne creștem portofoliul de clienți, iar numele Ringhel a început să devină din ce în ce mai cunoscut în piața de energie, printre furnizorii și traderii de energie electrică. În acest moment, ne bucurăm că suntem recomandați cu căldură și încredere de către partenerii noștri și că suntem preferința numărul 1 pe această nișă. Chiar dacă la început a fost o experiență mai puțin plăcută, am reușit să o transformam într-o experiență plăcută – cu multă muncă și încrederea că vom reuși. Și așa a fost. Am reușit, împreună cu echipa pe care o coordonez, să dezvoltăm  Primul sistem integrat pentru piețele de energie și gaze naturale din România – sistem pe care îl vom implementa și în alte țări din Europa.

Alții nici nu se gândesc la asta

Perseverență, curaj și pasiune – consider că sunt calitățile pe care ar trebui să le cultivăm zilnic pentru a reuși ce ne propunem, indiferent că este pe plan profesional sau personal. Cred cu tărie că aproape orice idee este bună, atât timp cât te pricepi la acel lucru și vrei să devii mai bun. Îmi place să fiu cel mai bun și nu doar unul printre alții și aș sfătui pe oricine ca atunci când decide să facă ceva, să decidă să fie și cel mai bun în ceea ce vrea să facă. Pentru a fi cel mai bun îți trebuie să fii perseverent. Vor fi momente când trebuie să iei decizii importante și trebuie să ai curajul să le iei! Majoritatea oamenilor nu-și găsesc un scop, iar alții nici nu se gândesc la asta. Cei ce se frământă cu privire la care este scopul lor trebuie să știe că noi înșine ne construim scopul și este important să ni-l construim pentru a da sens vieții noastre și a putea fi mai buni în ceea ce facem.

Raționalul este cel care trebuie să fie pe primul plan

Când vine vorba de business, Raționalul este mereu pe primul loc în cazul meu, poate și pentrufaptul că sunt o persoană foarte analitică și îmi place ca lucrurile să fie mereu clare. Consider că în tipul de business în care sunt implicat, Raționalul este cel definitoriu pentru succes. Sentimentalul intervine când este vorba de familia mea, dar și aici raționalul este pe primul plan. În cazul meu, Sentimentalul  intervine atunci când nu am claritate și apare sub formă de nesiguranța. Acesta este terenul pe care se luptă Raționalul și Sentimentalul, dar caut să îi dau câștig de cauza Raționalului.

Societatea, afacerile și carierele sunt strâns legate

Se vorbește zilnic despre Societate, Afaceri și Cariere. Este foarte bine că se întâmplă asta.Consider că societatea, afacerile și carierele sunt strâns legate. Orice modificări intervenite într-una din acestea, le afectează pe celelalte, fie că este în sens pozitiv sau negativ. Consider că toți cei implicați în societate,afaceri sau carieră ar trebuie să se implice cu dedicare, astfel încât să ducem la un nivel mai bun ceea ce se întâmplă acum în România.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here