Luciana Laudoniu – femeia care iubeste muntii

0

Pasionata de munte si de turismul de aventura, Luciana Laudoniu este parte a frumoasei echipe de la Himalaya Travel, o institutie care incearca sa apropie copiii de munte, de natura si sa-i indeparteze cat mai mult de virtual, prin tabere pentru copii si trasee care mai de care mai frumoase, desfasurate prin toata Romania.

Incepandu-si cariera in urma cu 13 ani, urmand pasiunea tatalui de a pleca in expeditii si pe trasee interesante, ducand-o intr-un rucsac in spate, Luciana organizeaza de peste 10 ani tabere pe timpul verii, iar iarna invata mii de copii sa schieze, dar si multe alte sporturi de iarna practicate la munte, fiind instructor de schi si ghid montan AGMR.

Crescand intr-o familie de oameni pasionati de alpinism si devenind de curand mama, Luciana stie cat este de important sa transmita generatiei viitoare valori frumoase si corecte in ceea ce priveste raportul fata de natura, de viata, de ceilalti. Tatal sau, David Neacsu este cel care i-a insuflat inca de mica dragostea pentru natura, sa incerce sa descopere singura locuri noi si sa aiba un mod de viata activ. La randul sau, prin profesia ei, Luciana trasmite aceleasi valori copiilor pe care ii intalneste in tabere.

Lucrurile au capatat o nota cu atat mai personala, atunci cand a nascut-o pe fiica ei Maya si a considerat ca noul statut n-o impiedica sa continue sa fie cine a fost dintotdeauna: femeia pasionata de munte, de calatorii, capabila sa le transmita si altora aceasta pasiune. Nu crede ca statutul de mama trebuie sa te impiedice din a face ceea ce te pasioneaza, nu simte ca trebuie sa faca un sacrificiu, ci totul tine de prioritizare. Acesta este motivul pentru care spune ca atitudinea fata de ceea ce practica nu s-a schimbat, dar abordarea este diferita: a devenit mult mai precauta atunci cand pleaca impreuna cu fiica ei, se asigura ca nu merge in zone foarte izolate si ca are acces la spitale sau comunitati prin zona, in cazul in care apar situatii nedorite.

Despre imprevizibil in munti si modul in care te obliga sa reactionezi si sa te autocunosti ii place Lucianei sa vorbeasca. Muntele te forteaza, te obliga sa te autodepasesti, sa fii solidar cu cei din echipa, sa inveti ce este o prietenie. Sunt valori fundamentale, pe care copiii din tabere le invata atunci cand se inscriu in programele organizate de Himalaya Travel. Ei sunt invatati sa fie disciplinati, sa fie cooperanti si intelegatori. Sa comunice cu cei de langa ei mai mult decat o fac in spatiul citadin, bruiat de atatea device-uri. Toate acestea sunt modalitati de educare non-formala si o modalitate placuta de autocunoastere pe care le poti obtine cu greu din alte locuri, de la scoala, de exemplu.

Printre locurile preferate in care ii place sa mearga cu copiii, se afla Izverna unde ii cazeaza pe acestia cu cortul in curtile oamenilor, dar incearca prin intermediul Himalaya Travel sa diversifice destinatiile, sa mearga si in Apuseni, si in Retezat, in zone montane reprezentative ale Romaniei. In locuri naturale, mai putin comerciale si asaltate de turisti, locuri in care poti lua contact cu satele, cu oamenii de acolo si obiceiuri stravechi. Acolo ii invata pe copii tehnici de supravietuire, activitati de speologie, tracking, mountain bike sau escalada.

Unul dintre lucrurile pe care Luciana le apreciaza la toata aceasta experienta de-a merge in grupuri pe munte il reprezinta descoperirea celuilalt, a celui din fata ta. Muntele te face sa renunti la masti si sa devii mai transparent in raport cu ceilalti. De aceea, este un loc in care se leaga cele mai multe prietenii; pentru ca muntele te determina sa redevii autentic, sa impartasesti, sa fii tu. Iar lucrul acesta se intampla cu atat mai mult cu cat, ca membru al grupului, faci fata impreuna cu ceilalti, unor provocari sau depasesti anumite obstacole.

Luciana Laudoniu face parte din categoria oamenilor care vor tinti tot timpul mai sus, care vor continua sa viseze la mari expeditii si-apoi sa le indeplineasca, pentru ca isi croiesc viata in asa fel incat sa-si atinga telul, pentru ca asta ii defineste si asta ii ajuta sa se bucure de viata in toata plenitudinea ei. Unul dintre proiectele de viitor este sa plece pe munti cu sotul ei, in America de Sud si, totodata, s-o ia pe Maya cu ea in toata taberele pe care le organizeaza in Romania, ducand-o pe umeri in rucsac, asa cum si-a inceput si ea cariera cu multi ani in urma, respirand aer curat de munte, pe umerii tatalui sau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here