Locuinţă în Cluj

0
clujmanifest.ro

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că oraşul Cluj a devenit de ceva timp mai scump decât Bucureşti.

Fiind organizate diverse evenimente, cum ar fi festivaluri de film sau muzică la care preţul biletelor nu este unul tocmai mic, acest lucru a favorizat creşterea preţurilor chiriilor, al locuinţelor de vânzare. Datorită nivelului preţurilor din domeniul serviciilor, transportului, turismului, Cluj a devenit cel mai scump oraş din ţară.

Se pare însă că după trendul ascendent din ultimii 3 ani de pe piaţa imobiliară, lucrurile încep să se mai domolească.

Asociaţia Evaluatorilor  se ocupă cu evaluarea apartamentelor care este necesară în cazul unor credite bancare. Analizele facute de ANEVAR ne pot da o idee de cum stau lucrurile pe piaţa imobiliară, într-o anumită perioadă.Evoluţia preţurilor este urmărită în fiecare trimestru.

Faptul că piaţa începe să se stabilizeze reiese din prima scădere a valorii medii a unui metru pătrat pentru un apartament, chiar dacă scăderea nu este semnificativă, valoarea ei fiind de 0,1%.

Conform preşedintelui ANEVAR, acest lucru a fost surprinzător, însă arată că deja preţurile solicitate sunt prea ridicate. Categoria la care se face referire este a celor din domeniul IT, care comparativ cu angajaţii din alte sectoare, ar putea să işi permită lociunţe mai scumpe.

Garsonierele, apartamentele cu 2 camere, chiar şi cele vechi, sunt cu câteva mii de euro mai scumpe decât în capitală, deşi populaţia Clujului este de 6 ori mai mică faţă de cea din Bucureşti.

Evenimentelor culturale desfăşurate în oraș au atras şi continuă să atragă investiții. Domeniul predilect al investitorilor stăini este IT-ul, care împreună cu diverse companii multinaţionale au oferit multe locuri de muncă tinerilor. Aceştia, apelând deseori la facilităţile programului Prima Casă, după terminarea facultăţii hotarăsc să rămână în oraş, având salarii bune. Un consilier ai unei companii imobiliare din Cluj, îi numeşte chiar „clienţi fideli ai creditelor şi chiriilor”. Multi dintre aceştia fiind „studenţi stăini dispuşi să plătească mai mult la chirii.”

Clujul rămâne însă unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here