Julio Iglesias: „Trebuie să te dăruieşti muzicii şi să nu uiţi să spui «Mulţumesc»”

A fost la un pas să-şi petreacă restul vieţii imobilizat intr-un pat, dar a scăpat ca prin minune. A luptat şi a căştigat, peste ani, o notorietate de care puţini se bucură cu ajutorul a trei ..arme”: muzica, simplitatea şi pasiunea. Julio Iglesias este poate cel mai îndrăgit căntăreţ latino şi unul dintre artiştii internaţionali care îndrăgeşte România, dovadă stând şi revenirile sale periodice pe scenele din ţara noastră.

De ani buni, Julio a inclus în deplasările sale şi România, o ţară unde revine cu plăcere şi unde publicul îl primeşte cu braţele deschise de fiecare dată. În afara concertelor, artistul adoră să viziteze împrejurimile româneşti şi să descopere câte puţin din minunile naturale pe care ţara noastră le are. „În 2007, spre exemplu, îmi amintesc că am stat cam două săptămâni, pentru că am dat cinci concerte. Aveţi o ţară superbă. Mi-a plăcut mult Clujul, mi-au plăcut şi Sibiul şi zona muntoasă din jurul său, îmi amintesc că am fost să mâncăm păstrăvi şi să facem plajă la o pensiune turistică foarte frumoasă, din lemn, la poalele muntelui”, declară Julio Iglesias. Primul său contact cu România a fost în 1969, când prietenul său de suflet, regretatul Valeriu Lazarov, l-a însoţit la Braşov, unde a participat la Cerbul de Aur.

Fiecare întâlnire cu publicul român îl emoţionează, mai ales când vin oameni de departe aşa cum s-a întâmplat anul trecut, la Târgu-Mureş. Întâmplările inedite nu au lipsit nici ele din „meniul” românesc… „La Timişoara, spre exemplu, am fost cazaţi într-o vilă cu piscină. Mie îmi place mult să înot. Într-o zi, nişte paparazzi mi-au făcut o poză şi s-a nimerit ca în acel moment să fie în piscină şi una din asistentele mele. A doua zi, ne-am amuzat teribil când am citit că Julio Iglesias, abia aterizat la Timişoara, are deja o prietenă româncă. Româncele sunt foarte frumoase, dar eu sunt căsătorit. (Râde.) Apoi îmi amintesc că, la Iaşi, a plouat cu găleata în timpul concertului, pe stadion… N-am mai văzut aşa o ploaie. Publicul a fost extraordinar, în ciuda vremii“. Şi îl mai atrage ceva în România: mâncarea… „îmi plac la nebunie roşiile şi castraveţii româneşti. Au un gust extraordinar”. Poate mai puţin cunoscut este şi faptul că Julio este bun prieten cu Nadia Comăneci… „Ne-am cunoscut în SUA. Pe mama ei am avut ocazia de a o saluta la Bucureşti, după concertul din 2012. A sunat-o pe Nadia, care în acel moment nu era în România şi mi-a dat-o la telefon”, ne dezvăluie artistul.

Muzica, o pasiune, o întâmplare

Tatăl său, doctor în Ourense, a devenit unul dintre cei mai tineri ginecologi spanioli. Cu toate acestea, tânărul Julio nu şi-a dorit nicio clipă să îşi urmeze părintele şi să se îndrepte către o facultate de medicină… „Am fost întotdeauna foarte mândru de cariera tatălui meu, dar nu am fost atras de medicină, ca profesie. Mi-a plăcut, în schimb, sportul încă de mic, când visam să ajung un portar renumit”, recunoaşte Iglesias. Visul său s-a îndeplinit când a ajuns portar la echipa de juniori de la Real Madrid, iar mai târziu, a studiat Dreptul la Universitatea CEU San Pablo din Madrid, oraşul său natal.

Cu câteva ore înainte de aniversarea unei vârste atât de frumoase, 20 de ani, Julio Iglesias avea să treacă printr-o experienţă care i-a schimbat radical cariera, deschizându-i drumul către un succes nesperat … „Cu o zi înainte să împlinesc 20 de ani, m-am răsturnat cu maşina şi am  paralizat vreme de un an şi jumătate. Nu-mi mai simţeam picioarele, iar medicii îmi dădeau foarte puţine şanse de recuperare”, îşi aminteşte cântăreţul spaniol. Totuşi, viaţa a fost nespus de generoasă ca el, şi i-a mai dat o şansă pe care puţini o au… „ În spital, am început să cânt la chitară iniţial pentru că medicul îmi cerea să exersez mobilitatea degetelor, iar apoi pentru că muzica devenise cel mai bun medicament. Aşa am început să compun primele piese, inclusiv cântecul «La vida sigue igual», cu care m-am lansat”. Cu „La vida sigue igual” („Viaţa îşi urmează cursul”), a câştigat Festivalul de la Benidorm, din Spania, unde practic s-a lansat. După ieşirea din spital, au urmat concerte, turnee, piese care au fost cântate de generaţii întregi.

Aflat printre puţinii artişti care au o apreciere constantă, indiferent de vârstă, Julio Iglesias nu a avut niciodată o „reţetă a succesului”. A făcut însă totul cu multă pasiune. „Dacă ar exista o reţetă a succesului unei piese, aş posta-o chiar acum pe pagina mea de Facebook. {Râde) Sunt multe «ingrediente», dar cel mai important este pasiunea”. Muzica făcută doar pentru bani nu durează, pentru că publicul ştie să facă diferenţa, iar pasiunea şi simplitatea înlocuiesc cu brio posibilele derapaje către comercial. „E important ca muzica şi versurile să se îmbine armonios, iar oamenii să se identifice cu povestea acelui cântec. Piesele mele sunt simple, dar probabil că tocmai de aceea am avut privilegiul de a vedea că oamenii le primesc cu sufletul deschis. Se regăsesc în acele cântece, rezonează cu acea poveste de dragoste. Secretul este să faci ceea ce îţi place, trebuie să te dăruieşti muzicii şi să nu uiţi să spui «Mulţumesc!»”, adaugă cântăreţul latino.

În 40 de ani de carieră, Julio Iglesias a ajuns în topul celor mai bine vânduţi 15 artişti din istorie, ajungând să primească în 2013 trofeul intitulat „Primul şi cel mai popular artist internaţional din toate timpurile în China“, dar şi recunoaşterea Guinness World Record, care l-a desemnat artistul latino cu cele mai multe discuri vândute din toate timpurile.

Viaţa personală, mai importantă decât cea profesională

Aceeaşi simplitate şi pasiune o regăsim şi în viaţa de familie a lui Julio Iglesias. În anul 1971 Julio s-a însurat cu Isabel Preysler Arrastria cu care a avut trei copii – „Chabeli” Marla Isabel (1971), Julio Iglesias Jr. (1973) şi Enrique Iglesias (1975), ultimii doi alegând să calce pe urmele tatălui lor. La începutul anilor 1990, şi-a unit destinul cu Miranda Johanna Maria Rijnsburger cu care are cinci copii, ultimul născându-se în 2007. „Miranda şi cu mine ne-am întâlnit în aeroportul din Jakarta. Ea era model şi călătorea mult, la diverse evenimente. Am văzut-o şi mi-am dat seama pe loc că este femeia vieţii mele”. De atunci, viaţa profesională şi cea familială au căpătat un echilibru de nezdruncinat, iar Miranda, „vântul care suflă în pânzele velierului pe care navigăm împreună”, aşa cum o descrie romanticul Julio Iglesias, îl susţine, oferindu-i dragostea şi sprijinui de care are nevoie. „Ori de câte ori am o pauză de câteva zile între concerte, mă întorc acasă. Când copiii noştri erau mai mici, puteam petrece mai mult timp împreună, pentru că învăţau cu un profesor, acasă. Acum, însă, de când merg la şcoală, au un anumit program de respectat şi ne organizăm în funcţie de el”. Julio Iglesias este un om cât se poate de obişnuit, modest şi natural: îi place să stea cu familia, iau masa împreună, vorbesc pe îndelete. De asemenea, îi place să înoate, să facă plajă şi să urmărească ştirile internaţionale şi meciurile de fotbal, tenis şi baschet. Şi tot programul încărcat l-a adus pe Julio Iglesias în situaţia de a nu-şi fi întâlnit personal iubita din partea fiului său, Enrique, Anna Koumikova, care îi este aproape de 12 ani… „Amândoi avem agende atât de încărcate, încât, chiar dacă poate părea ciudat, este greu să coincidem. În ultimii ani am fost constant în turneu. Pur şi simplu nu ştiu când a zburat timpul. Miranda şi copiii noştri o cunosc pe Anna şi sunt sigur că se va ivi ocazia de a o cunoaşte şi eu, în curând”, conchide cântăreţul latino.

Cei cinci copii mici ai soţilor Iglesias (Miguel, Rodrigo, gemenele Victoria şi Cristina, precum şi Guillermo) îi admiră foarte mult pe fraţii lor mai mari, Enrique şi Juno Jr. De fapt, acasă, toată ziua ascută albumele lor. Miguel şi Rodrigo cântă la chitară şi îşi doresc să urmeze o carieră muzicală, ceilalţi sunt încă micuţi, dar şansele ca şi ei să cânte sunt destul de mari…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole