Gabriel Bălăceanu, fondatorul HARPAI, ne-a povestit cum a luat naștere prima fabrică românească de paie de băut din hârtie.

Gabriel Bălăceanu, fondatorul HARPAI, este un om ambițios, optimist, dinamic, cu principii și cu dorință de dezvoltare continuă. Așa l-am descoperit noi în discuția liberă și, mai apoi, în interviul acordat revistei noastre. Dacă suprapunem toate acestea peste postura de antreprenor, înțelegem cum a venit ideea, care a fost viziunea și cum s-a făcut implementarea. Avem și povestea, desigur. Alegerea interviului a pornit de la curiozitatea unei discuții cu un producător de paie de băut din hârtie – pentru că ne-am dorit să aflăm cum s-a adaptat un astfel de producător la cerințele legale și care sunt percepțiile legate despre acest nou tip de produs.

C&B: Prezintă-ne, pe scurt, afacerea ta!

Gabriel Bălăceanu: În primul rând, este important să menționăm că HARPAI este prima fabrică de paie de băut din hârtie din România. Apoi, activitatea noastră constă în producerea responsabilă a paielor de băut din hârtie – produsele noastre sunt de o calitate superioară față de cele din import. Practic, rezolvăm nevoia de protejare a mediului înconjurător, ne adaptăm la cerințele legilor care guvernează domeniul și avem soluții corecte pentru piață și consumatori.

C&B: Ne poți spune povestea acestei afaceri? Cum a început totul?

Gabriel Bălăceanu: Cu acordul dumneavoastră, o să relatez povestea în varianta neșlefuită – populară. Într-o noapte de iarnă, la începutul anului 2019, după ce am scăpat de „hangovăreala” sărbătorilor de iarnă, am ieșit cu un vechi prieten ,,să ne dregem” la un vin fiert ,,ca băieții”, să tragem aer proaspăt în piept și să începem noul an în forță, însă discuțiile ,,baiețești” ne-au readus la realitate, iar cum am trecut rapid de la prezent – la viitor, de la familie – la business, de la studenție – la primul milion, de cum putem să ne dezvoltăm și ce trenduri noi vor fi în viitor.

După o multitudine de idei de business, în special idei de afaceri de necesitate, pe short list  au fost: enviroment products/sustenable products, produse viitoare – în pionierat pe piața mondiala și inexistente la acel moment pe piața românească dar care vor apărea în urma transpunerii în legislația națională a directivelor europene.

Odată ajuns acasă, m-am informat cu privire la utilajele de care am nevoie să produc acest produs și așa a început totul. Pentru că în acea perioadă eram într-o continuă căutare a unei idei de afacere, se contura ceva palpabil – asta părea să fie.

C&B: Cum ai ales numele?

Gabriel Bălăceanu: Numele de HARPAI a luat naștere în vara anului 2019 la Cerașu, într-o după-amiază însorită în care prietenul Marc Borțun de la Rusu+Borțun lucra la crearea unui brand pentru un client, iar în una din pauzele lui l-am rugat să se gândească la un brand și pentru viitoarea făbricuță de paie de băut. Parcă-l și văd cum spune: „M-am gândit la ceva, ți se pare ciudat dacă sună japonez? Eu: Nu, mă încred în ceea ce faci tu”, iar după câteva zeci de minute vine și cu numele „HARPAI”. La baza proiectului a stat o formulă magică care este acum transpusă în numele pe care-l purtăm cu multă mândrie: hârtie + pai = HARPAI.

Așa a început povestea noastră, iar în spatele acestei fabrici românești stă dorința de a dezvolta și de a crea lucruri noi în România.

De la idee la acțiune a fost doar un singur pas, pe care l-am făcut cu asumare și cu responsabilitate. Astfel, am început să producem paie de băut din hârtie, 100% biodegradabile și reciclabile.

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Gabriel Bălăceanu: Dorința de a avea propria afacere am avut-o din adolescență, clădită în facultate, iar acest fapt se datorează familiei.

Tot în adolescență îmi doream să devin sportiv de performanță. Am ajuns în punctul în care am realizat o parte din ceea ce visam. Dacă mă uit în viitor îmi doresc să am aceeași traiectorie de dezvoltare și sunt conștient că acest lucru se realizează doar cu muncă, eforturi și sacrificii, dar știu că pot.

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate de la care nu vă abateți și care este explicația lor?

Gabriel Bălăceanu: Principiul cel mai important pentru mine este optimismul, așa cum și sloganul HARPAI, „Păstrează setea de viață” îl transmite. Pe lângă acesta, în fiecare zi învăț, zâmbesc, sunt recunoscător și mă bucur de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu chiar dacă sunt lucruri bune sau mai puțin bune.

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?

Gabriel Bălăceanu: Pe cei aflați la început de drum îi încurajez să aibă încredere în ei, să muncească, să învețe în fiecare zi și să se dăruiască afacerii. Fără muncă nu se poate realiza nimic, eu nu am cunoscut oameni care să reușească altfel.

Ei trebuie să creadă în ceea ce fac mai mult decât oricine din jurul lor și întotdeauna să caute soluții pentru orice situație.

În acest moment ai acces la aproape orice informație de pe pământ printr-un simplu click, trebuie doar să vrei să înveți și să te dezvolți.

C&B: Care sunt percepțiile dvs. despre societatea, afacerile și carierele din România!

Gabriel Bălăceanu: Eu cred că societatea din România este într-o continua dezvoltare în zona de business. Văd din ce în ce mai multe comunități de oameni, în special tineri care se ajută și se sprijină în afacerile pe care le au.

Dacă fac referire la societate, mă demoralizează ultimul recensământ care ne arată nivelul educației din România, ceea ce este dureros. Să nu fie înțeles greșit acest lucru, vreau să spun doar că putem fi mai buni, trebuie doar să vrem, să investim în copii noștri și în tot ceea ce este în jurul nostru.

Societatea din România are o șansă extraordinară din toate punctele de vedere cu tot ceea ce se întâmplă în acest moment prin PNRR și celelalte programe cu finanțare europeană.

De exemplu, prin programul PNRR se investește în educație, în infrastructură, în sănătate, etc – ne poate schimba nivelul de trai și de educație.

Așadar, îmi doresc ca societatea românească să fie mai bună și să privească către binele comun și cred că se va întâmpla acest lucru.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole