Dr. Florin Ioan Bălănică și metoda care îți poate remodela viața și destinul

Dr. Florin Ioan Bălănică, este medicul român cu peste 55 000 de cazuri medicale rezolvate în cei 22 de ani de expertiză clinică și diferit de orice vă imaginați când spuneți doctor. Conduce, în prezent, o clinică medicală pentru oameni și nu numai pentru boli sau diagnostice. Încearcă să schimbe paradigma medicală, remodelând vieți și destine, aplicând o metodă patentată internațional – #MetodaDrBălănică. Este o metodă care ajută oamenii să slăbească, dar, în fapt, face mult mai mult de atât, este singura metoda din România de prevenție, terapie și managementul greutății înregistrată și certificată internațional.

 „Metoda se bazează pe sțiința și expertiza mea clinică, dar este inspirată și din povestea mea – am fost obez și am slăbit (acum 9 ani)  peste 100 de kilograme, fără a mai lua un gram înapoi.”

„Am trecut prin toate provocările situației și am descoperit exact când și cum trebuie să ajut un om aflat într-o situație similară, pe lângă latura medicală a procesului. Slăbitul a venit, în cazul meu, din iubire pentru copii, am  patru, și-mi doresc să le pot fi alături cât mai mult. Educator am devenit în momentul în care am înțeles că primul pas către sănătate este educația, iar un medic modern trebuie să iasă din cabinet și să fie aproape de oameni. Astfel, acum 8 ani, au apărut programele pentru companii și pentru diferite forme de învățământ de stat sau private, școli, licee sau facultăți.

 Timpul liber mi-l petrec citind enorm – studii, cercetări noi despre medicina stilului de viață, călătorind și făcând multă mișcare.

Motto-ul meu: Un învingător este un pierzător care a mai încercat încă o dată!

C&B: Cum sună povestea evoluției dumneavoastră?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Am crescut într-o familie de intelectuali, în Ploiești. Tatăl medic militar, mama inginer proiectant, bunicii profesori de carieră. Am știut că voi da la medicină și am intrat din primul an la Facultatea de Medicină și Farmacie din București, secția militară. În timpul facultății am fost un student obișnuit, cu bune și cu rele, dar întotdeauna am fost receptiv la ceea ce trebuia să cunosc. Mi-am dorit să urmez chirurgia plastică sau obstetrică-ginecologie, dar n-a fost să fie așa! Stagiul practic l-am făcut în Spitalul Clinic de Urgență Militar Central, de unde am amintiri frumoase, atât din perspectiva colegilor cât și a medicilor de la care am învățat. Mai apoi am continuat la Institutul Național de Medicina Aeronautică și Spațială în cadrul aceluiași spital, unde am învățat ce înseamnă să coordonezi echipe multidisciplinare în folosul omului, să abordezi holistic și integrator persoana care îți cere ajutorul. După 12 ani plini de experiențe și în care am învățat mult, am decis să încep aventura în mediul privat. Am demarat proiectul MedCenter – furnizor privat de servicii medicale în ambulator, de la câțiva angajați și 1-2 centre medicale am ajuns, după o muncă de alți 12 ani, la 850 de angajați, 46 de centre medicale deschise și un Laborator Central de 6,500 mp – cel mai mare din Europa de Est. Cifra de afaceri anuala atingând pragul de 19 milioane de euro. Tot aici am cunoscut și ipostaza de pacient, uitând de mine, muncind din greu pentru performanță și ajungând la 204 kg. Într-o zi, acum 9 ani, am pus punct și m-am ocupat mai mult de mine. Am devenit important, pentru că pierdusem controlul. Am slăbit 104 kg și de atunci nu am mai luat 1 g înapoi. Atunci a apărut și metoda care îmi poartă numele – #MetodaDrBălănică, care la început avea un singur pilon, mai apoi 2 , iar astazi are 4 (Nutriția și nutrigenomica; Mișcarea funcțională și postura; Managementul stresului și al mâncatului compulsiv; Integrarea în grupul social). Aventura nu se oprește aici, metoda mea fiind o abordare nouă, modernă și inovatoare, cu care oamenii nu erau obișnuiți. Este o schimbare de paradigmă în interiorul medicinei bazate pe dovezi, în care nu există boli și diagnostice, exista oameni care experimentează simptome din cauza unui mod de viață neadaptat structurii genetice individuale. Până astăzi am reușit să fiu alături de mai mult de 9 000 de pacienți, în ultimi 3 ani de când am reușit să înregistrez și să certific metoda. Lucrez alături de alți 12 colegi fantastici, medici, nutriționiști, fizioterapeuți, specialiști în mișcare funcțională și personal administrativ.

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Nu s-a schimbat nimic. Am vrut să ajut oamenii devenind medic și am facut-o. Mi-am dorit, fiind copil unic, să am 4 copii și iată ca îi am. Încerc să fiu fericit!

C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!

Dr. Florin Ioan Bălănică: Cele pozitive sunt foarte multe. Sunt legate în special de reușitele oamenilor care mi-au cerut ajutorul. Din ele, îmi amintesc povestea unui domn în vârstă de 81 de ani. A ajuns în clinică aproape purtat pe brațe. Se susținea cu greu în picioare, iar respiratia era grea, dificilă. După discuția purtată cu el, mi-am dat seama că am în față o poveste de viață excepțională, presărată cu experiențe dureroase, dar trecute cu demnitate de un organism puternic. Valorile parametrilor biologici erau modificate. Nu voi intra în detalii medicale și voi încerca să folosesc un limbaj ușor de înțeles. Lista medicamentelor recomandate se întindea pe o pagina, erau 19! Totodată, experimenta toate semnele intoxicației cu un diuretic pe care îl lua de o mult prea lungă perioadă de timp și fără de care nu putea să trăiască. După 4 luni de la începutul colaborării noastre, persoana respectivă nu mai avea nevoie de nici un medicament, avea proiecte, era/este activ și a revenit la viață. Mi-a rămas în minte strângerea de mână, privirea demnă, recunoscătoare și cuvintele: Domnule, va rog să-i transmiteți doctorului Bălănică, când îl întâlniți, că este mult înaintea timpurilor pe care le trăiește. Am avut sentimentul discuției cu Hipocrate!

Experiența negativă este legată de cel mai mare regret, din punct de vedere profesional, cand un copil nu reușește să redevină sănătos sau normoponderal din cauza lipsei de înțelegere și educație nutrițională a familiei. Trebuie să înțelegem că noi părinții formăm viitorii obezi sau nesănătoși, iar responsabilitatea modului nostru de viață ne aparține, în special prin ce facem și mai apoi prin ce spunem!

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau  indeciși?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Nu dau sfaturi, doar împărtășesc din ceea ce am trăit pe pielea mea! Începuturile antreprenoriatului nu sunt ușoare, indiferent de domeniul de activitate. Pentru mine a fost o provocare să trec de la statutul de angajat, la cel de antreprenor în domeniul medical. Mai întâi de toate veți experimenta toate temerile posibile și ceea ce veți crede că nu se poate întâmpla! După ce treceți de această etapă, ceea ce faceți trebuie să fie din toată inima și nu numai pentru beneficii materiale, pentru că altfel nu se întâmplă. În cazul meu, medicina este în mod cert vocație și nu numai o meserie. Banii sunt o consecință! Apoi, perseverența, nu există nu se poate, există încerc până se poate!

C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Dr. Florin Ioan Bălănică: Cred că românii sunt inventivi, dar încă nu au suficient curaj, susținere și cultura relației muncă-efort-bani.

Activitatea doctorului Florin Ioan Bălănică în etape și cifre:

 • 55.000 de pacienți în cei 22 de ani de experiență ca medic
 • Peste 9.000 de pacienți în proiectul #MetodaDr Bălănică
 • 2014, anul în care a introdus în România noțiunea de medicină funcțională / medicină de precizie – o mișcare de pionierat
 • Fost medic la Spitalul Militar Central din București, a coordonat echipe multidisciplinare de medici specialiști în folosul pacienților cu patologie complexă
 • Membru al Academiei Americane de Nutriție și Dietetică – cea mai mare organizație mondială a specialiștilor în alimentație și nutriție.
 • Reprezentant pentru România al Asociației Europene pentru Medicina Stilului de Viata.
 • Fondator al ”Școlii pentru Sănătate și Longevitate” din România
 • Fondator al ”Societății pentru Medicina Stilului de Viață” din România
 • Promotor al ”Medicinei Culinare” în România
 • Promotor al ”Mișcării Funcționale” în România
 • Doctorand în Medicină al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole