vineri, martie 29, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriExclusiv: Ce a stat la baza scandalului de astazi cu pensiile private?

Exclusiv: Ce a stat la baza scandalului de astazi cu pensiile private?

O altă zi, un nou scandal. Astăzi a fost vorba despre pensiile private. Mai întai, trebuie să vedem şi partea bună. Cu această ocazie, a mai aflat şi cetăţeanul câte ceva, funcţie de capacitatea de a întelege şi media din care s-a inspirat. Pentru cei care nu au nicio informaţie despre subiect, le spunem pe scurt: Compania NN, cea mai mare companie care administrează bugetele pensiilor private, a informat opinia publică din România cu privire la pericolele nţionalizării Pilonului II (pensiile private). Cu alte cuvinte, statul român vrea să se ocupe şi de acest pilon. In replică, ministrul de finanţe a spus ca nu poate să fie vorba de aşa ceva.

Ce a stat la baza scandalului de astăzi cu pensiile private?

Scenariul cu  NN: Polonia şi Ungaria au naţionalizat pensiile private. Cel mai mare jucator a vrut să se asigure că nu se întamplă acest lucru şi în România.

Scenariul românesc: Guvernul avea obligaţia să crească gradual procentul administrat de către companiile private. Nu a facut acest lucru, ba a tăiat cu mai bine de un procent obligaţiile către aceştia. De ce? Ca sa poata plati pomenile electorale.

Din surse demne de încredere: Guvernul ar fi încercat să tranşeze rezolvarea situaţiei cu companiile private spunându-le că trebuie să se limiteze la un procent de 5%, fară să mai spere la creşterile graduale de pană la 8-9% din contribuţii, aşa cum era stabilit. Avizată de Parlament, dar rediscutată, nelegal,  de fiecare guvern care s-a succedat, înţelegerea pare acum că poate fi ruptă. În atare condiţii, cineva implicat în impunere-negociere s-a gîndit să profite de informaţiile conform cărora Polonia şi Ungaria au facut un lucru similar. Cu alte cuvinte, rămâneţi să gestionaţi numai 5% sau pierdeţi şi bugetele pe România? Se pare, de asemenea, ca NN nu a putut accepta această variantă, deşi „scenariul negru” este mult mai dur, deoarece forecastul de încasări şi planurile de investiţii nu se mai corelau. Aşa că au ales să profite de pasul greşit făcut de guvern cu celebra ordonanţa 13 şi de percepţia romanilor cum că statul, corupt fiind, nu poate să administreze nimic corect. Practic, este un joc de şah. Din nefericire, noi suntem simpli pioni.

Ce se va întampla în continuare? PSD şi ALDE vor fi nevoiţi să duca în parlament această luptă, asemeni ordonanţei, şi să le etaleze pisica neagra companiilor ce administreaza pensiile private. Tot din sursele noastre, câteva companii de profil ar prefera să rămână cu 5% în loc de nimic.

Oare, pe noi cine ne ascultă? Am stat de vorbă cu câţiva pensionari şi chiar o persoană care urmeaza să se pensioneze. Cea din urma a spus: „De abia asteptam să ma pensionez. Nu mai pot lucra. Am muncit câte 10-12 ore/zi şi o să am o pensie puţin peste 1000 ron. În acelaşi timp, un miliţian care nu a platit contribuţii are o pensie de peste 3000 RON. El se bucură de pensionare, eu mă gandesc că trebuie să mai lucrez, deşi nu mai pot. Am de gând să fac un credit şi să-mi cumpar vechime. Am înţeles că se poate. În modul ăsta, să-mi pot mări pensia. Toată viaţa am avut numai obligaţii, drepturile… bip.”

Dumneavoastră, cei care citiţi acest articol, ce gânduri aveţi? Cum vedeţi toate aceste lucruri?

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.