Evoluția României după ’89. Pierderi și câștiguri

0

România din timpul regimului comunist  este o etapă  pe care majoritatea o percepem  drept o perioada marcată de cenzură , care a dus la suferința oamenilor din acele vremuri, dar și la dorința de schimbare. Datorită dorinței românilor de a evada din mâinile celor care-i supuneau la reguli stricte, a izbucnit Revoluția din 1989. Astfel, l-am eliminat pe cel considerat răufăcător , Ceaușescu, și-am obținut ceea ce căutam, libertate.

După  ’89 am trecut la democrație, România fiind un stat care trebuia să –și creeze noi reguli, dar în favoarea cetățenilor. Așadar, am avut un nou președinte, Ion Iliescu,  și un nou partid, Frontul Salvării Naționale, odată cu aceștia intervenind schimbări și la nivelul Constituției. Apare Constituția din 1991, cu noi legi, adoptată pe 20 mai, în ședința Adunării Constituante,  revizuită apoi în 2003. Presa, considerată a patra putere în stat, are libertate de exprimare, încep să apară posturi TV private, primul post TV privat din România democrată, fiind SOTI (acronim de la „Societatea pentru o Televiziune Independentă”).

Pentru că în regimul comunist România a avut mai mult de pierdut decât să câștige,  avea nevoie în prezent de stabilitate, așa că a aderat în 2004 la NATO. Prin această organizație politico-militară, României îi este garantată menținerea păcii și apărarea independenței. NATO este menită să răspundă oricărei forme de agresiune îndreptată asupra  României, dar și a celorlalte ţări membre.

După aderarea la NATO, în 2007 România simte nevoia de integrare europeană, astfel adera la UE. Odată cu această schimbare, românii încep să aibă uși deschise în toate statele membre UE, dar fiindu-le impus să treacă și la procesul de denominare. Prin denominare, România a trecut,  la 1 iulie 2005, de la moneda națională, leu, la RON. Spre exemplu, vă amintiți cu siguranță de bancnota de 2000 de lei, care în prezent valorează 2 bani, sub forma unor monede, sau de cei 10.000 de lei, care acum sunt 1leu.

Intrarea Românie în UE a dat startul posibilității românilor de a călători în țările UE,  fără pașaport, doar cu buletinul, fapt care a dus la stabilirea lor în alte țări cu venituri mai ridicate, dar și la crearea unei imagini negative a străinilor față de România.

După 1 ianuarie 2007 orice român poate poate deveni proprietar de teren în spațiul UE. Mai ales în țările vechii Europe, care nu au perioade de tranziție în privința achizițiilor de terenuri de către străini.

După aderararea la UE, în România a început și scumpirea prețurilor pentru produsele lactate,energie, pachetele de țigări, dar au avut loc și creșteri salariale.  Potrivit unor estimări statistice se arată un salariu mediu de 902 lei pentru 2007, în creștere în față celui de 817 lei, de la sfîrșitul lui 2006.

O altă perioada marcantă pentru România sunt cele două mandate în calitate președinte ale lui Traian Băsescu, care au stârnit controverse la nivel național. Spre exemplu, la alegerile din 2009 se speculează că voturile sale au fost câștigate prin fraudă electorală, iar câștigător trebuia să fie contracandidatul său, Mircea Geoană.

Amintim și de Colectiv, tragedie majoră în România în octombrie 2015, la o petrecere de Halloween, unde mulți tineri au murit arși de vii. Astfel, izbucnește o revoltă asemeni celei din 1989, care-i demite din funcții pe lideri importanți: primarul sectorului 4, Piedone arestat, cade Guvernul Ponta, vine la conducerea lui, Dacian Cioloș. Patronii Clubului, considerați principali vinovați ai tragediei, sunt acum arestați la domiciliu.

Din 2016, până în 2017, Guvernul României este instabil: cabinetul de miniștri a fost adesea schimbat, prim-miniștrii și ei. PSD-ul e la putere, iar după ce mulți români l-au ales, acum se împotrivesc, nemulțumiți fiind de proiectele de lege implementate.

Un alt eveniment major care afectează România din prezent, este pierderea Regelui Mihai, cel mai important personaj istoric al României democrate, care a făcut parte din dinastia regilor, care au condus România ca monarhie. Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here