Despre George Dumitru, țestul de pâine și povestea proiectului său unic.

George Dumitru are 29 de ani, este consultant în fonduri europene și de mai bine de 8 ani își dedică o mare parte din timpul liber unui meșteșug unic – producția de țest-uri pentru copt pâine pe vatră. Practic, este singurul producător autentic de țest-uri din România. L-am descoperit dintr-o întâmplare, la atelierul din Buftea. Povesta activității și afacerii este simplă, însă incredibilă. Să o descoperim împreună!

C&B: George, ce este țestul?

George Dumitru: „Țestul reprezintă una dintre primele forme de coacere fiind prezent pe teritoriul României încă de pe vremea dacilor. Pentru confecționarea lui este nevoie de trei materii prime de bază: lutul, bălegarul de cal și apă. Țestul are forma unui clopot, poate fi confecționat pe diverse dimensiuni (diametre) și servește la coacerea pe vatră a diverselor tipuri de mâncare, în special pâine. Deși până acum ceva timp țestul reprezenta o formă rudimentară de copt, în ultimii ani acesta capătă o altă conotație – un produs cu ajutorul căruia se poate găti sănătos, totodată reprezentând o modalitate unică și diferită de gătit pentru pasionații de bucătărie.”

Bunica lui George și startul poveștii

Povestea lor a început în anul 2012, în localitatea Beuca, județul Teleorman, când țestul bunicii lui George s-a spart și din cauza problemelor medicale și  Mamaia (bunica lui George) nu a reușit să-și confecționeze singură alt test. A fost nevoită să apeleze la două vecine din sat. George, fiind în vacanța de vară (era student la acel moment) a dat o mână de ajutor și atunci a deprins toate tainele acestui meșteșug. Din materialul pregătit cu multă trudă au fost confecționate, manual, mai multe țesturi, o parte dintre acestea fiind oferite spre vânzare. A fost ideea lui George care a prezentase pe rețelele de socializare modul de realizare al lor: călcatul lutului cu picioarele, desculț; turnarea materialului; modelarea propriu-zisă a țestului. Spre uimirea lor, prezentarea a suscitat interes, avand surpriza descoperirii unei cereri destul de mare. Așa a început George producția, inițial în satul Beuca (Teleorman). Ulterior, cunoscându-l pe Daniel (n.n. Daniel Popa, 48 de ani, ofițer metodologie la o bancă comercială românească), activitatea de producere a țesturilor a fost mutată  la Buftea, începând cu anul 2018.

C&B: George, de ce la Buftea?

George Dumitru: „Daniel Popa, partenerul și prietenul meu, singurul deschis să mă ajute, achiziționase un teren la Buftea. Cum amândoi avem joburi, ne era foarte greu să mergem în Teleorman. A fost ideea partenerului meu să ne mutam activitatea lîngă București, aproape de serviciu. Acum putem să lucrăm, pe lângă weekend-uri, și seara. Se adună oboseală, însă trecem peste, pentru că ne place ce facem. Mă înțeleg perfect cu Daniel și ne completăm în tot ce facem, fie că este vorba de producerea țesturilor sau de restul sarcinilor. La țesturi, el realizează materia primă iar eu fac restul. În schimb, Daniel se ocupă de treburile administrative.”

Legătura lui George cu țestul durează din frageda copilărie. Bunica făcea aproape zilnic pâine la țest, toamna cocea dovleac în țest și în zilele de sărbătoare pregătea pui la țest. Este un produs de care sunt legați sufletește atât cei care îl făuresc, cât și clienții care sunt nostalgici la gustul copilăriei. Încurajările și felicitările primite de la clienți i-au motivat pe George și Daniel să îsi rupa din timpul liber și să îl dedice producției de țesturi.

Mamaia lui George

În copilărie, George își dorea să învețe, ca ulterior să se poată dezvolta pe plan profesional, să devină independent. Obiectivele sale erau legate de stabilitate și siguranță. Odată cu înaintarea în vârstă a constatat un apetit mai crescut pentru risc corelat totodată cu o cercetare și inovare continua – definiția spiritului antreprenorial. Astăzi, viziunea este de a atinge vârful piramidei lui Maslow – Autorealizarea. Își dorește o implicare și o experiență cât mai mare în antreprenoriat.

Poate contrar așteptărilor, criza pandemică pentru ei a fost un pas înainte. În pandemie oamenii au petrecut mai mult timp acasă (unii, mai norocoși, chiar la curte) și, astfel, mulți dintre ei au început să caute noi metode de a găti.  Astfel a crescut și cererea pentru țesturile confecționate de George și Daniel. Au încercat să livreze cât mai rapid posibil iar asta a contat pentru clienți și au recomandat mai departe. Se poate spune, glumind, desigur, că George și Daniel se afla printre cei care au determinat epuizarea stocurilor de drojdie din magazine.

Daniel Popa, în stânga lui George

C&B: George, ai reușit în proiectul tău. Ce le recomanzi celor care sunt la început sau indeciși?

George Dumitru: „Celor aflați la început de drum le-aș recomanda să fie proactivi, motivați, să aibă puterea și capacitatea de a găsi rapid soluții pentru probleme cu care se confruntă, să nu își piardă din entuziasm după un eșec, două sau zece, și nu în ultimul rând sa să țină cont de feedback-ul clientului. Cu cât cerințele clienților se regăsesc mai mult în caracteristicile produsului sau serviciului oferit cu atât șansele de succes sunt mai mari.”

C&B: Cum vezi sociatatea, carierele și afacerile autohtone?

George Dumitru: „Din punctul meu de vedere, societatea reprezintă un sistem complex de grupuri care au anumite nevoi și așteptări.

Afacerile pentru mine reprezintă activități care satisfac o nevoie sau aduc plus valoare prin produsele sau serviciile oferite, având că obiectiv principal satisfacția clientului și obținerea de profit.

Consider că, în 2021, cariera nu se mai regăsește în definiția ei clasică de profesiune întrucât cerințele actuale ale economiei suferă modificări rapide în aproape toate domeniile. Astfel, consider că o caracteristică importantă a carierei din zilele noastre o reprezintă adaptarea la schimbări și învățarea continuă, aceea fiind definită de flexibilitate.”

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole