Cum să ratezi un job. Greșeli grave în CV

Foarte mulți dintre candidații la un job se plâng că deși au depus zeci de CV-uri nu au reușit nici măcar să ajungă la o întânire cu un potențial angajator. Recrutorii spun că acest lucru se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, CV-urile acestora lasă mult de dorit.

Iată care sunt, în viziunea recrutorilor, greșelile frecvente din CV-urile candidaților.

Nu trece orice experiență doar ca să pară că ai făcut multe lucruri!

Într-un CV rubrica experiențe este esențială. Însă, asta nu înseamnă că trebuie să treci orice doar ca să pară că ai făcut foarte multe lucruri. Dacă nu ai experiență, gândește-te în ce proiecte te-ai implicat, fie ele și de voluntariat, dar care au relevanță cu postul pe care-l vizezi.

“De exemplu, faptul că ai stat o săptămână singur acasă și ai reușit să supraviețuiești și să te descurci singur cu mâncarea, nu e un plus pentru un angajator. Așa că atunci când am văzut că un tânăr de 20 de ani se mândrea atât de tare cu acest lucru încât l-a trecut în CV, nu am făcut decât să mă întrisez și să mă gândesc că nu aș vrea niciodată să am un astfel de om în compania mea. I-am șters CV-ul din baza noastră de date.

În schimb, deși o fată avea doar 19 ani și deloc experiență în piața muncii, dar a povestit în CV despre proiectul în care fusese implicată în timpul clasei a XII-a în care a trebuit să strângă bani pentru un orfelinat, deși acesta se desfășurase pe o perioadă de doar șapte zile, am chemat-o la interviu pentru că postul de Foudraiser pentru care își depusese candidatura, deși era într-un ONG mare, i se potrivea. Merita clar o șansă la o discuție cu angajatorul”, a spus recrutorul Alina Negrea.

Ai grijă la poza pe care o alegi!

Dacă optezi să ai o fotografie în CV este indicat să fie una făcută de un profesionist. De asemenea, trebuie să ai o ținută care să corespundă cu postul pe care-l “vânezi”. De exemplu, dacă dorești să candidezi pentru un post de antrenor este ok să te îmbraci în ținută sport, dar dacă vrei un post de manager de vânzări atunci trebuie să optezi pentru o ținută office. Pe de altă parte, dacă jobul pentru care ți-ai depus candidatura este unul din domeniul IT, atunci e indicat să mergi pe o variantă de ținută mai casual.

Cu toate acestea, recrutorii se plâng că au parte de surprize extrem de neplăcute. Pozele din CV-uri sunt total neprofesioniste. “Am întâlnit în CV-uri fotografii cu domnișoare în costume de baie, sau candidați care s-au pozat alături de animalul de companie. Iar situațiile acestea sunt destul de dese. Poza spune multe despre un candidat. Iar când întâlnesc astfel de situații nici nu trec mai departe. Îi dau delete și mă uit la următorul candidat”.

Adresa de e-mail te poate scoate din cursa pentru postul dorit!

Adresa de e-mail nu te ajută să pui mâna pe un job, însă te poate scoate din cursa pentru slujba dorită. Așa că, dacă adresa ta de e-mail personală este pisicutza@yahoo.com sau iubitzicasexy@yahoo.com ar trebui să îți faci una nouă pe care să o folosești atunci când îți depui candidatura pentru un post. Ideal ar fi ca ea să fie formată din nume.prenume@gmail.com. 

Și obiectivele prea mărețe te pot îndepărta de o discuție cu potențialul angajator

O altă rubrică căreia ar trebui să-i acorzi o atenție deosebită este cea în care îți treci obiectivele. Acesta trebuie să aibă, întotdeauna, legătură cu postul pentru care candidezi și compania în care este posibil să lucrezi.

De exemplu, dacă vrei să pui mâna pe un job de web designer într-o companie micuță nu este indicat să specifici faptul că peste doi ani te imaginezi lucrând într-o multinațională și că visezi să conduci un departament întreg. Deși obiectivul tău este măreț, angajatorul nu o să te vrea în companie. El știe că, mai devreme sau mai târziu, te va pierde și își dorește să angajeze persoane care se văd petrecând o perioadă mai mare de timp în firma lui și care este nerăbdător să dezvolte proiectele în care viitorul său angajator este angrenat.

Și mărimea acestuia contează!

Un CV nu trebuie să aibă cinci rânduri, dar nici să se întindă pe cinci-șase pagini, cum li se întâmplă foarte des recrutorilor să întâlnească. Ideal este ca acesta să se încadreze într-o pagină și jumătate, maximum două.

 

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole