Cristina Scutaru, președinte Asociația Europeană Mentoring & Coaching Council România: Folosim resursele pe care le avem la îndemână sau ne plângem de ceea ce lipsește?

Cristina Scutaru este Senior Recruiter, Executive Coach și Trainer, un om care se definește ca fiind specialist în construirea și armonizarea relațiilor dintre oameni. A preluat de curând conducerea Asociației European Mentoring & Coaching Council România, organizație profesională de referință în domeniul coaching-ului, mentoratului și supervizării.

C&B: Faceți o descriere sau definiți activitatea dumneavoastră!

Cristina Scutaru: „În lucrul cu oamenii am diverse abordări, în funcție de nevoile lor specifice. Interacționez cu ei și-mi place să-i cunosc atât din postura de recruiter, când îi descopăr în cadrul unui interviu, ca și coach, când le aud obiectivele ambițioase, ca și consilier de carieră sau trainer. Mi s-a spus odată că am empatia unui medic. Reflectând, mi-am dat seama că poate fi adevărat. Așa cum ne preocupă să avem un medic de familie, tot așa ar trebui să avem un consultant pentru relațiile de familie. Am observat că, de cele mai multe ori, atunci când avem conflicte sau relații provocatoare în familie, e binevenit ochiul unui expert dinafară care să ne ofere alte perspective și soluții.”

C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii dumneavoastră?

Cristina Scutaru: „Povestea mea e una simplă, născută din experiențe pozitive sau lecții, un drum la finalul căruia am descoperit ce imi doresc cu adevărat în viață. Mă gândesc retrospectiv la pașii care m-au adus aici și sunt fericită că, în sfârșit, fac ceea ce-mi place cu adevărat, ceea ce mă împlinește și-mi oferă energia necesară și dorința de a DA mai departe. Mi-am început cariera în domeniul resurselor umane, evoluând de la specialist începător la manager. Însă, mă întrebam uneori: asta e tot? Cum aș putea să mă dezvolt pentru a sprijini și mai mult oamenii? Brusc, m-am decis să renunț la confortul jobului din multinațională, pentru a porni pe un drum al meu, pe cont propriu. După ani de dezvoltare personală, cărți citite, notițe luate, conferințe și workshopuri la care am participat, și după certificări obținute în coaching, cred că pot spune că am ingredientele necesare pentru a sprijini clienții în ceea ce-și doresc să obțină.”

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Cristina Scutaru: „În copilărie și adolescență visam să studiez la o facultate bună și să obțin un job bine plătit. Astăzi, îmi dau seama că am o cu totul altă misiune: să ajut oamenii să aibă relații armonioase cu ceilalți și să fie de succes, indiferent de ceea ce înseamnă pentru fiecare atingerea succesului.”

C&B: Activitatea dumneavoastră presupune numai experiențe pozitive sau și negative?

Cristina Scutaru: „Cred că am avut parte de multe experiențe pozitive în viața mea, de oameni care să mă inspire și de lecții importante. Să pornesc pe cont propriu, ca și freelancer, a fost o adevărată provocare, cu efecte pozitive, dar și negative.”

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau  indeciși?

Cristina Scutaru: „Dacă ești la început de drum sau nu știi încotro s-o iei, gândește-te la motivația care te-a adus în acest punct, de unde îți iei energia și amintește-ți care erau activitățile cele mai plăcute în copilărie. Care erau jocurile care te animau, ce-ți doreai să devii când vei fi mare. Făcând această introspecție, vei conștientiza ce e potrivit pentru tine și ce faci cu plăcere, firesc și ușor.”

C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Cristina Scutaru: „Societatea românească este, din punctul meu de vedere, destul de pestriță. Încă suntem în faza de pionierat în multe domenii, însă de aici vin și foarte multe oportunități în afaceri și dezvoltarea carierei. Depinde foarte mult de perspectiva din care privim. Folosim resursele pe care le avem la îndemână sau ne plângem de ceea ce lipsește? În definitiv, e o simplă alegere.”

Cristina Scutaru

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole