vineri, martie 29, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriCioloş: Vom crea direcţia tehnologiei informaţiei pentru dezvoltarea zonei IT în administraţie

Cioloş: Vom crea direcţia tehnologiei informaţiei pentru dezvoltarea zonei IT în administraţie

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că, la nivelul Guvernului, va fi creată o direcţie de coordonare a tehnologiei informaţiei, misiunea acestei structuri fiind dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetăţenii să poată interacţiona mai uşor cu statul.

"Tehnologia informaţiei este cheia pentru ca administraţia să ţină pasul cu era digitală şi să răspundă prompt nevoilor cetăţenilor. O ştim cu toţii, dar prea puţin s-a făcut până acum în această direcţie. Am adoptat în şedinţa de guvern mai multe măsuri în logica şi în spiritul demersurilor de simplificare deja începute. Pentru a debloca sistemele informatice nefuncţionale, dar şi pentru a propulsa dezvoltarea zonei de IT în administraţie vom acţiona pe fond, dar şi inovativ", a precizat premierul Dacian Cioloş, pe Facebook.

Cioloş spune că va fi creată o direcţie de coordonare a tehnologiei informaţiei la Guvern, pentru proiectele de importanţă strategică. "În acelaşi timp, vom lansa în această lună un program care va aduce inovaţie în administraţie, va promova ideile tinerilor specialişti, valorificându-le în interes public. Programatori, designeri, dezvoltatori, experţi în securitate cibernetică, manageri de proiect şi alţii cu competenţe în zona IT se vor întâlni cu Guvernul pentru a dezvolta împreună servicii digitale inovatoare pentru cetăţeni", a mai spus şeful Executivului.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum cu măsuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administraţiei şi dezvoltarea serviciilor de e-guvernare. Măsurile vizează constituirea şi operaţionalizarea unei structuri de coordonare şi decizie la nivel înalt în ceea ce priveşte sistemele informatice guvernamentale: înfiinţarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informaţiei alături de structura de suport, Direcţia Guvernamentală pentru Tehnologia Informaţiei şi înfiinţarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului.

Coordonatorul pentru Tehnologia Informaţiei (un rol cunoscut tradiţional sub denumirea de CIO – Chief Information Officer – Guvernamental), împreună cu Direcţia Guvernamentală pentru Tehnologia Informaţiei, reprezintă o structură dedicată coordonării tehnologiei informaţiei şi proiectelor de IT la nivel naţional, care va asigura o viziune unitară în domeniul guvernării electronice, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, misiunea principală a acestei structuri este dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetăţenii să poata interacţiona mai uşor cu statul. Activitatea şi proiectele acestui departament vor face posibilă o mai bună comunicare între ministere şi instituţii, sprijinind eforturile de simplificare şi eliminare a birocraţiei. De asemenea, structura va urmări ca investiţiile în IT ale instituţiilor publice să fie făcute eficient, conform unei strategii şi în interesul cetăţenilor. Rolul Coordonatorului pentru Tehnologia Informaţiei va consta şi în consolidarea protecţiei datelor cu caracter personal şi în promovarea standardelor deschise şi reutilizabile în domeniu.

De asemenea, GovITHub va fi un program guvernamental care îi va aduce la un loc pe cei care cred într-un viitor digital pentru România, prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Acesta va funcţiona în cadrul Guvernului, în colaborare cu Direcţia Guvernamentală pentru Tehnologia Informaţiei. Coordonarea GovITHub este asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

GovITHub va reuni specialişti din domeniul IT care vor să lucreze proiecte concrete ale administraţiei şi care dezvoltă soluţii de securitate cibernetică; antreprenori care vor să genereze soluţii pentru servicii publice mai bune şi factori de decizie. Scopul comun este rezolvarea problemelor stringente ale serviciilor publice şi transformarea modului în care statul interacţionează cu cetăţenii şi cu mediul antreprenorial. De asemenea, GovITHub va reuni companii, organizaţii şi instituţii partenere, va promova proiectele sale şi va susţine, pe criterii competitive şi prin diferite mecanisme colaborative, proiectele care au potenţial de dezvoltare. Comunitatea va coopta acceleratoare şi incubatoare de afaceri, hub-uri IT, ONG-uri, fonduri de investiţii, strartup-uri şi companii private.

 

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Facebook

 

 

 


 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.