Ada Solomon este prima româncă în cursa pentru un Oscar. „Toni Erdmann”, lungmetrajul coprodus de ea, a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj străin”. Dar totuși, după toate articolele scrise pentru ea, cine este femeia care a obținut această performanță?
Ada Solomon este în primul rând producător și distribuitor de filme, dar și manager de cinema. Ceea ce puțină lume știe despre ea este faptul că, de meserie, este inginer instalator cu diplomă, chiar dacă nu a practicat această meserie niciodată.
A trecut de la facultate, la meseria de agent de vânzări, publicitarist, pentru ca în 1993 să își găsească marea dragoste: cinematografia, prin Domino Film, care, printre altele, producea și filme publicitare. De 23 de ani produce filme atât în România, cât și în străinătate. În 2004 a înființat HiFilm Production, unde a produs o serie de scurtmetraje fiind câștigătoare a numeroase premii.
Întrebată într-un interviu la Dilema Veche dacă nu s-ar vedea producând filme altundeva în lume, aceasta a răspuns că, „văzînd că sunt nimeni în România, au fost momente cînd m-am gândit că poate e timpul s-o iau de la capăt. Dar când mă duc undeva în lume, sunt producătoarea din România; dacă aş lucra în Franţa, aş fi unul dintre producătorii din Franţa.”
Cele mai apreciate și premiate filme produse de ea

„Poziția copilului” a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de la Berlin, dar a trecut și prin Stockholm și Sydney.
„Aferim!” a câștigat Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la același festival de la Berlin, dar s-a plimbat și la Namur, Beijing, Haifa sau Sofia.
„Inimi cicatrizate” a fost și el considerat o capodoperă, mergând din festival în festival, de la Sarajevo la Hamburg, Locarno sau Mar del Plata.
Nominalizarea la Oscar
În ceea ce privește „Toni Erdmann”, în regia lui Maren Age, acesta s-a dovedit a fi foarte apreciată de critici. A avut premiera mondială în timpul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unde a impresionat atât spectatorii, cât și criticii de film. Pelicula a primit Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a aceluiași festival. A fost de asemenea și printre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or, conform HiFilm Productions.
