Avocat Viviana Alexandra Boțoacă: „Avocatura nu poate fi făcută decât dacă există pasiune și sete pentru aceasta, nu este loc de incertitudini”

Viviana Alexandra Boțoacă este partener fondator al societății de avocatură BVA Law, fost asociat în cadrul Mușat & Asociații. Este un avocat cu peste nouă ani de experiență. Asigura reprezentarea juridică și optimizarea activității unora dintre cele mai mari societăți din țară. Din îmbinarea pasiunilor pentru drept, științe reale și limbi străine, a absolvit Liceul Internațional de Informatică Turco-Român, Masteratul Universității Paris – Sorbonne în Dreptul Internațional și European al afacerilor, LLM în Arbitraj Internațional. A avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

C&B: Care sunt direcțiile de acțiune din activitatea dumneavoastră?

Viviana Alexandra Boțoacă: „Activitatea pe care o derulez are două traiectorii principale, prima fiind asigurarea consultanței și reprezentării juridice în drept penal, civil și comercial aplicat în domenii precum Agricultură, IT, Medical, Arme și Muniții, Transporturi și Imobiliare. În acest sens, am asistat persoane fizice și juridice din țară și de peste hotare, asigurând reprezentare juridică în negocieri, procese și tranzacții transfrontaliere de rezonanță. De exemplu, am asigurat cu succes asistență și reprezentare juridică în dosarul Microsoft, pentru societăți din domeniul medical din străinătate (precum grupul Vinci Aesthetics), domeniul agriculturii (precum Rodbun, Map Agricultura), în negocieri purtate între cele mai mari companii din Europa, pentru societăți din domeniul transportului Naval (precum Romnav) și pentru Asociația Nevăzătorilor din România.

Concomitent, cea de a doua traiectorie a activității mele, constă în optimizarea constantă a afacerilor, astfel încât să le asigur clienților un parcurs ascendent către potențialul maxim de dezvoltare. Consider că activitatea unui avocat nu trebuie să fie limitată la acordarea asistenței juridice în situații nefavorabile, ci în asigurarea unei dezvoltări armonioase a întregii afaceri a unui client. Procesul de optimizare juridică și de business pe care îl inițiez implică asistență juridică în identificarea surselor ce determină pierderi sau îngreunarea dezvoltării, propunerea soluțiilor pentru reducerea sau eliminarea acestora, îmbunătățirea mecanismelor juridice interne de gestionare a afacerii, precum și propunerea unor proiecte cu potențial de dezvoltare a societăților respective.”    

C&B: Cum sună povestea evoluției dumneavoastră?

Viviana Alexandra Boțoacă: „Până la absolvirea facultății am studiat 5 limbi străine (germană, turcă, engleză, franceză și spaniolă). Ulterior, în primii 4 ani de avocatură am activat în cadrul unor societăți mari de avocatură, într-un mediu ce mi-a permis să observ abordarea unor avocați excepționali, cu experiență, să învăț, să-mi depășesc constant limitele, dar și să pot alege în ce direcție aș dori să merg pe plan profesional. Treptat, însă, a prins contur dorința de a activa pe cont propriu, de a face singură selecția proiectelor și persoanelor cu care doresc să colaborez. În aceasta sens, un moment hotărâtor a fost acela în care, în urma unei negocieri finalizate cu succes pentru clientul meu, partea adversă a apelat ulterior la serviciile mele juridice, iar atunci am considerat oportun să pornesc pe cont propriu.”  

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Viviana Alexandra Boțoacă: „În perioada copilăriei vorbeam fără ezitare în apărarea celor care îmi păreau nedreptățiți și militam pentru diverse cauze pe care le consideram juste pentru colectivitățile din care făceam parte. În timpul liceului am fost selectată pentru a participa la programul Youth Leaders International, program în cadrul căruia am ținut primul meu discurs, la Universitatea Oxford, pe tema carierei pe care doream sa o urmez – avocatura. Ulterior am participat la dezbateri în cadrul Parlamentului European pe teme legislative și viziunile din copilărie s-au concretizat în vocația pentru cariera de avocat.

În prezent, viziunile sunt în esență similare cu cele din copilărie, în privința persoanelor cu care vreau să colaborez sau a proiectelor în care mă implic, doar că totul se derulează la o scară din ce în ce mai mare.

Am observat că deseori în sistemul juridic național, în special în privința litigiilor, se utilizează drumuri deja bătătorite, că există o reticență în a încerca abordări noi asupra planului legislativ. Astel, în prezent, pe plan național, viziunea este de a schimba jurisprudența acolo unde s-au înrădăcinat anumite soluții care nu mai sunt adaptate la evoluția societății de astăzi. Modul în care abordez și interpretez legislația națională este atipic, și uneori în discordanță cu optica generală, însă caut și găsesc soluții noi, întotdeauna adaptate fiecărui litigiu în parte și încrederea în viziunea proprie s-a dovedit a fi un succes.”        

C&B: Cum a influențat/influențează Criza Pandemică activitatea dumneavoastră?

Viviana Alexandra Boțoacă: „În această Criză Pandemică, deși a fost o perioadă dificilă, activitatea mea juridică a continuat și chiar s-a dezvoltat în direcții noi. În privința instanțelor de judecată, diminuarea activității acestora a întârziat soluționarea litigiilor pendinte, însă anumite aspecte s-au îmbunătățit. Cu titlu de exemplu, a fost accelerat procesul de informatizare (dosarele electronice), comunicarea la distanță cu instanțele și faptul că se stabilesc ore fixe pentru dosare, toate acestea sunt soluții ce vor fi utilizare și pe viitor și vor reduce considerabil timpul care se pierdea înainte.

Am folosit timpul pus la dispoziție prin inactivitatea instanțelor pentru a realiza proiecte legislative și umanitare menite să vină în sprijinul situației în care ne aflam în luna Martie. Astfel, am întocmit la începutul lunii Martie proiectul legislativ privind Prevenirea și combaterea Covid-19 în cadrul centrelor de vânzare produse alimentare, farmacii și benzinării (cu soluții precum purtarea măștilor, instalarea dispenserelor cu dezinfectanți în aceste centre, soluții care în prezent sunt implementate în toată țara) și am demarat, împreună cu doi parteneri, proiectul Împreuna testăm cadrele medicale din România în cadrul căruia am donat mii de teste către spitalele din România.

Concluzia privind activitatea în perioada Crizei Pandemice este că trebuie să îți păstrezi mereu calmul și concentrarea, să observi și te adaptezi constant la orice situație se ivește, astfel încât să poți vedea oportunitățile și părțile bune în orice situație.”    

C&B: Ce sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau  indeciși?

Viviana Alexandra Boțoacă: „Pentru cei aflați la început, consider că este esențial să și stabilească obiective realiste și să le urmeze cu tenacitate, păstrând totuși o doză de flexibilitate, să aibă încredere în forțele și viziunile proprii, întrucât avocatura este un domeniu care nu are limite. Să fie pregătiți și dornici să învețe, să muncească, să înțeleagă faptul că trebuie să se dezvolte în permanență și să fie corecți întotdeauna, acest aspect fiind esențial în a menține colaborări fructuoase pe termen lung.

Pentru cei indecisi… cred că avocatura nu poate fi făcută decât dacă există pasiune și sete pentru aceasta, iar atunci când există nu este loc de incertitudini.”

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole