vineri, martie 29, 2024
spot_imgspot_img
AcasăBusinessAlina Ana Alecu, fondator Porphyras:” Cine își închipuie că a avea o...

Alina Ana Alecu, fondator Porphyras:” Cine își închipuie că a avea o afacere înseamnă să stai în șezlong și să încasezi dividende, se înșeală fundamental.”

Alina (Alina Ana Alecu) este fondatorul Porphyras, un studio de design și pictură pe porțelan. A făcut un pas important, de la corporatist la artist inclus în Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani. Porphyras a apărut din dorința de a asocia frumosul (picturii) cu utilul (obiectelor din porțelan). Practic, decorează obiecte (utile) din porțelan fie prin pictură manuală, fie la scară industrială, prin decalcomanie, după propriile designuri. Porțelanul, de cea mai bună calitate, îl achiziționează, după gusturile sale, de la diverși furnizori (fabrici), din România și străinătate (deci, nu produce porțelan). Coordonează, de asemenea, workshopuri de pictură pe porțelan, la cerere.

C&B: Care este povestea afacerii tale?

„După o îndelungată experiență  în  companii mari, mi-am dorit o afacere a mea, ceva mic, feminin, frumos și util. Am avut o primă revelație, simțind că aș putea să asociez creativitatea de care dau dovadă încă din copilarie, cu pasiunea pentru desen cu obiecte de uz cotidian. A doua revelație a venit în  momentul în care am început un prim curs de pictură pe porțelan ( din cele 3 urmate), când am ințeles cât de mult îmi place această activitate. Apoi, am deschis un boutique online în care doream să-mi vând colecțiile, mereu noi. Am început să expun la târguri internațonale majore ( de 9 ori, ca să fiu exactă), gen Ambiente Frankfurt, Maison et Objet Paris, Table Top New York, etc. Apoi, deoarece clienții au început să ceară comenzi personalizate, am schimbat magazinul online cu un site de prezentare, deoarece nu puteam ține pasul cu diversitatea obiectelor create. Desigur, tot repede au venit și comenzile corporate, în care se cer cantități mai mari: în continuare, pe unele le fac manual dar altele sunt produse în serii mici, într-o fabrică privată românească cu care colaborez de câțiva ani. Tot cu ei am conceput colecția Hora, o colecție capsulă inspirată din cusături tradiționale românești , care îmbină o concepție artistică cu formele moderne de porțelan. „

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

„Dintr-un punct de vedere, am rămas la fel ?: încă desenez încontinuu. Am avut o perioadă îndelungată în care îmi doream să devin arheolog ( încă ador istoria), dar viața m-a dorit…inginer chimist și master în PR și comunicare, ca și  educație, corporatist ca și activitate iar din 2011- designer și antreprenor. Altminteri, mi-am îndeplinit o sumedenie de visuri, acela de a călători, de a lucra la nivel internațional, de a deveni soție și mamă, de a avea o afacere proprie, pe care o iubesc și în care investesc continuu, de a apărea pe micul ecran, de a raspunde la interviuri ?”

C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!

„Pozitivă este toata pleiada de chestiuni care mi se întâmplă zilnic, prin care ajung să- mi cunosc capacitatea ( pare nesfârșită  ?) de a rezolva activități diverse, de la creativitatea în designul obiectelor, la logistică, comunicare cu clienții, activități  de marketing, postări pe social media, până la trecerea rapidă din mood-ul de lucru la marea ținută pentru vreo petrecere sofisticată la care sunt invitată. Habar n-aveam ca voi apărea în publicații importante, sau că mi se vor adjudeca obiecte în cadrul unor licitații de artă, sau că Custodele Coroanei României va primi ( În două ocazii) obiecte Porphyras.

Totodată, tot ce am menționat mai sus vine și cu partea negativă, deoarece trebuie să alerg și să mă ocup de tot și de toate, întrucât nu cade nimic din cer, însă cel mai mare impact îl au refuzurile sau maniera în care o ofertă făcută cu tot interesul sfârșește nicicum, fara niciun feedback. În general, neseriozitatea oamenilor este ce ma supăra cel mai tare.”

C&B: Oferă sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!

„Când incepi o afacere, trebuie să știi că e ca un copil, de care trebuie să ai mereu grijă, să-i oferi timp și dragoste nesfârșită. Desigur, oricâți angajați ai avea, dacă tu, ca fondator nu te preocupi 100%, șansele să devină falimentară cresc exponențial. Cine își inchipuie că a avea o afacere înseamnă să stai in șezlong și să încasezi dividende, se înșeală fundamental. Eu am avut și noroc, și un network interesant, încât am putut să fac anumite lucruri, dar sincer, nu am weekend, nu am vacanțe în care să-mi închid telefonul, sunt în permanență în priză deoarece trebuie să fii acolo și atunci, unde te caută clienții. Așadar, nu sfătuiesc decât pe cei tari de inima, rezistenți și încăpățânați, ca și pe cei care au o sursă  de venituri ( cel puțin la început) să deschidă o afacere. „

C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul? Cine bate și de ce?

„Atunci când ai o afacere de suflet, această luptă între Rațional și Sentimental e cea mai mare capcană, de aceea ți-e greu să  accepți refuzurile și feed back-ul negativ, pentru că sunt produsele în care tu chiar crezi. Din fericire, am diverse canale prin care vând și nu ma ocup eu 100% de acest lucru, pentru că sunt conștientă că nu pot fi obiectivă și aș suferi dacă oamenii nu ar iubi obiectele Porphyras în aceeași măsură în care le iubesc eu, creatoarea lor.”

C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România

„Trăim vremuri grele: societatea din ce in ce mai needucată și mai incultă, taxele din ce în ce mai mari, devine aproape o nebunie să deschizi și să conduci o afacere bazată pe principii sănătoase și cinstite. Carieră poți face, după parerea mea, doar într-o mare companie, dacă ai norocul unor șefi și colegi care să vadă potențialul în tine, să te respecte și să dorească să-ți utilizeze realmente expertiza contra unor avantaje (ceea ce nu a fost cazul meu la ultimul loc de munca, ceea ce m-a determinat să sar în barca micului întreprinzător). E o imensa lipsă de personal pregătit și serios, în toate domeniile, fără excepție. Dar eu știu că dacă voi persista, voi avea la un moment dat o afacere foarte mare și de succes, deoarece e o piață imensă, care abia așteaptă să fie populată.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.