joi, martie 28, 2024
spot_imgspot_img
AcasăBusinessAlexandru Bogasievici: Sunt business-uri care au nevoie de expertiza mea.

Alexandru Bogasievici: Sunt business-uri care au nevoie de expertiza mea.

Alexandru Bogasievici este un iubitor de Sci-Fi și dependent de viteză, antreprenor, consultant în management, ex-corporate GM și sprijin pentru business-urile ce țin de product life cycle, BPO, creștere, redimensionare și restructurare. Tot ce face implică focus pe imaginea de ansamblu și pe detaliile care o formează. Specificul companiilor cu care lucrează îl obligă să joace la un nivel ridicat și să intre în complexitatea business-urilor – numai așa poate veni cu soluții punctuale și adaptate în diverse arii – product, development, managementul unei echipe performante, proceduri de interacțiune cu clienții, procese de livrare.

C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii dumneavoastră?

Alexandru Bogasievici: Am preluat rolul de GM în 2007. Pe atunci, compania din Cehia la care lucram a deschis birouri în România. Dacă arunc o privire în urmă, constant că am avut parte de o experiență completă la nivel de start-up, am trecut prin etape de creștere, maturizare a business-ului și ulterior exit. Compania a fost vândută în 2019. Una dintre bucuriile pe care le am este că, indiferent de nivelul la care se afla compania, am rămas permanent ancorat și în partea de livrare, nu doar de strategie, viziune și aspecte macro. Iar acest lucru s-a tradus prin loialitate și prietenie în echipă.

Am reluat acest proces în 2019, într-o altă companie care avea birouri în România, însa nu şi în Capitală. În doar două luni am reușit să avem birouri ȋn Bucureşti, clienți, am format o echipă cu care să livrăm încă din prima zi. Pe lângă divizia de inginerie aerospațială, am înființat și departamentele de consultanță/dezvoltare SW și IT/infrastructură.

În 2020, când eram pe punctul de a deschide departamentele de railway și naval, a venit pandemia. Drept urmare, tot ce a însemnat proiect nou a fost sistat. Prioritățile au fost reașezate. Tot atunci, pauza forțată generată de pandemie m-a dus cu gândul la antreprenoriat. Mi-am dat seama că a venit timpul să dau pagina și să intru într-un alt capitol din viața mea. Vedeam în jurul meu companii care se confruntau cu situații de care eu deja mă lovisem, situații pe care știam să le abordez. Așadar, plecarea mea din rolul pe care-l aveam a venit natural. Sunt business-uri care au nevoie de expertiza mea și trebuie să mă implic.

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Alexandru Bogasievici: Vreau să cred că sunt pragmatic și analitic. În adolescență, m-am îndreptat către zona de programare fiindcă îmi oferea o libertate mare de exprimare. Certificarea de analist-programator a fost pașaportul spre domeniul în care lucrez de peste 20 de ani. În plus, experiențele din liceu și din facultate m-au dezvoltat pe zonele de soft skills, comunicare și empatie, pe care, cu ochii de acum, le văd esențiale într-un business care face performanță. Mulți copii visează să devină piloți. Și eu am visat. Pilot nu am devenit, însa am pus umărul la construcția mai multor avioane Airbus. Știu bine cum arată carlinga, îmi place viteza, nu trăiesc adrenalina pe care ți-o dă viteza din nori, ci experiențele de la sol, pe 4 sau 2 roți.

C&B: Cum a influențat/influențează Criza Pandemică activitatea dumneavoastră?

Alexandru Bogasievici: Pandemia a fost certitudinea că paradigma în care trăim nu e veșnică. Totul se poate schimba într-o clipă, chiar sub ochii noștri. Dacă vrem să mergem înainte, trebuie să ținem pasul cu schimbările, să urcăm mai multe trepte către evoluție și să trecem la următorul nivel. Pandemia, pe plan personal, mi-a oferit mai mult timp pentru familie și, cumva, m-a făcut să conștientizez că vreau și sunt pregătit să ofer și altora din bagajul meu de cunoștințe și experiențe din ultimii 20 de ani. Fac sport din nou, încerc să mănânc sănătos și am decis să obțin câteva certificări pe care le tot amânasem din lipsă de timp – Project Management Professional, General Management de la Harvard University.

Ce mi-a mai arătat pandemia? Că acolo unde apare o criză, apare și o oportunitate. Toate proiectele de consultanță de project management, program management, recrutare, delivery solutions, innovations și design thinking pe care le am acum în derulare vin din recomandări. Într-o perioadă atât de scurtă, am primit un vot de încredere foarte mare din partea multor companii și asta îmi dă siguranța că drumul ales este cel corect.

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?

Alexandru Bogasievici: Încearcă permanent să ieși din zona de confort. Este dificil să învingi instinctul de conservare, dar recompensele care vin sunt uriașe – de la experiențele pe care le dobândești, la oamenii pe care-i cunoști, la proiectele care ies din mâinile tale. La început de drum, nu știi la ce te pricepi, nu știi ce îți place, e un lucru normal. Tocmai din acest motiv e important să experimentezi cât mai mult, ca să poți înțelege concepte, procese, proiecte, produse. Ce am învățat din experiența mea cu juniorii? Că celor mai mulți le e frică să nu greșească. Eșecul e o parte naturală a procesului de învățare și fără eșec nu există de fapt învățare. Să ne spunem mereu în gând: greșesc, accept, învăț, evoluez. Sunt recunoscător tuturor celor care au fost o prezenţă constantă ȋn viaţa mea profesionala. Indiferent de durata colaborării, aceşti oameni au lăsat o amprentă care a contribuit inclusiv la dezvoltarea mea personală. Satisfacţia prezentului nu ar fi fost posibilă fără aceste interacţiuni ale trecutului.

C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Alexandru Bogasievici: E mult spus definiție proprie. Am o tolbă plină cu observații. Am avea cu toții de câștigat, antreprenori, corporatiști, angajați, noi ca societate, dacă am avea mai multă consiliere vocațională în perioada educației formale. Cu cât realizezi care e menirea ta, ce talent ai, ce tip de inteligență ai, care sunt principiile care te ghidează, cu atât poți să investești mai devreme în direcțiile care îți vor dezvolta abilitățile native. Cred cu tărie că satisfacția persoanală vine și din reușitele pe care le ai în activitatea profesională. Iar reușitele pot fi multe și mari dacă lucrezi în domeniul care te definește.

Că părinți, e bine să renunțăm să încercăm să modelăm copiii în direcția pe care ne-o dorim noi. Trebuie să-i ajutăm să își dea seama singuri la ce sunt buni și ce vor să facă.

Din perspectiva de antreprenor, văd aceeași nevoie de a înțelege omul din fața ta și de a încerca să-l pui în valoare în organizația pe care o conduci. Nu trebuie să-i arunci în față o fișă de post, să-i ceri să facă niște task-uri doar pentru că a studiat un anumit profil, într-o anumită facultate.

De asemenea, sunt de părere că trebuie să ne amintim mereu un lucru: e perfect în regulă să nu fim de acord și să fim prieteni în continuare.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.