vineri, martie 29, 2024
spot_imgspot_img
AcasăLife StyleDe la Adriana Preda, director executiv la Asociația The Social Incubator, aflăm...

De la Adriana Preda, director executiv la Asociația The Social Incubator, aflăm cum ne alegem drumul

Sunt Adriana Preda, director executiv la Asociația The Social Incubator. Provin dintr-un oraș mic de lângă Brașov, Sfântu Gheorghe, și sunt absolventă a Facultății de Drept, în cadrul Universității din București. Am fost dintotdeauna implicată în activități care vin în sprijinul persoanelor defavorizate, cauza cea mai apropiată de inima mea fiind cea a copiilor și tinerilor care se confruntă cu situații dificile. Această înclinație m-a determinat să mă implic, în calitate de voluntar, în cauzele a diferite organizații de-a lungul anilor. La un moment dat, însă, am simțit că implicarea mea punctuală nu este suficientă și că nu mă regăsesc în parcursul profesional ales.

În 2015 m-am alăturat Asociației The Social Incubator pe poziția de Secretar Executiv, fiind primul angajat al organizației. În toți acești ani, am fost implicată în multiple activități și am acumulat cunoștințe temeinice în acest domeniu, identificându-mă întru totul cu misiunea organizației. În acest context, preluarea conducerii asociației a venit cumva natural, organic, astfel că, începând din ianuarie 2017, sunt Director Executiv. Din această poziție, am mărit echipa la 12 persoane, am extins intervenția organizației în toate regiunile administrative ale României și am îmbogățit portofoliul acesteia cu proiecte educaționale și culturale. Activitatea mea presupune lucrul cu oamenii – colegii de echipă și toți actorii relevanți pentru desfășurarea proiectelor sociale (instituții publice, companii, voluntari etc.). Rolul meu este de a identifica și creiona oportunități pentru organizație și pentru tinerii cărora le dedicăm activitatea, oferind totodată sprijin colegilor mei pentru a putea schimba viețile celor pe care îi sprijinim. În egală măsură, am considerat de maximă importanță să nu pierd contactul direct cu tinerii, astfel că sunt implicată activ în interacțiunile cu aceștia, fie în calitate de trainer/speaker, fie în calitate de mentor. Îi cunosc pe cei mai mulți dintre ei, nu doar după nume, ci și după poveștile lor de viață.

Despre Asociația The Social Incubator

A fost înființată în aprilie 2014 de către un grup de cinci prieteni, profesioniști în domenii diferite, care, după ce s-au implicat împreună în multiple activități de voluntariat luând forma unui sprijin punctual și pe termen scurt pentru tinerii instituționalizați, au realizat că nevoile acestor tineri sunt mult mai complexe și că, pentru a determina o schimbare reală și sustenabilă în viețile lor, e necesar ca ei să fie sprijiniți în mod individual, pe termen lung. Astfel, în mai 2014 a fost lansat programul principal al organizației, al cărui scop este de a-i susține pe tinerii care au părăsit – sau urmează să părăsească – sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, să facă tranziția (în alte condiții foarte dificilă și împânzită cu riscuri) către viața adultă într-o manieră care să le pună în valoare aptitudinile și să le asigure independența pe termen lung. Până în prezent, am reușit să susținem sute de tineri instituționalizați în procesul de integrare socio-profesională, la nivel național.

Rezultatele noastre, la final de 2017, arată cam așa:

  • 337 de tineri susținuți, la nivel național
  • 208 ateliere de educație non-formală organizate
  • 340 de tineri care au beneficiat de consiliere psihologică și vocațională
  • 99 de tineri angajați

Am adunat multe povești de succes în toți acești ani, ale unor tineri care au avut un parcurs extraordinar. Ele ne motivează să mergem mai departe, chiar dacă nu este întotdeauna ușor. Totodată, cred că am construit o echipă minunată, cu oameni sufletiști, iubitori și extrem de implicați, care fac tot ce le stă în putință pentru a se asigura că tinerii noștri au parte numai de ce poate fi mai bun. Un exemplu relevant este Gelu, unul dintre primii beneficiari ai organizației, care a evoluat extraordinar: de la un tânăr care nu își terminase liceul la unul dintre cei mai prețuiți angajați ai unui restaurant de lux din București, promovat în decursul timpului pe o poziție de management.

Toată viața am făcut asta

De când mă știu, am fost implicată într-un fel sau altul în cauze sociale, educația mea și a surorii mele fiind puternic îndreptată în această direcție; mama noastră ne îndemna mereu să le oferim o mână de ajutor celor defavorizați și încercam să facem mereu acest lucru. Când eram mică, îmi doream să pot contribui la schimbarea realității oamenilor mai puțin norocoși și să îi pot ajuta cumva, în orice fel. După cum spuneam, sunt jurist la bază, și am lucrat în domeniul juridic o bună bucată de timp. Cred că, la momentul respectiv, am avut o imagine diferită asupra a ce înseamnă munca în acest domeniu și, odată ce am realizat că avocatura nu este ceea ce credeam și că ideea de a veni în sprijinul oamenilor diferă de ceea ce mi-am imaginat, am decis că trebuie să fac o schimbare și să transform menirea mea adevărată într-o activitate full-time. Până să devin parte din Asociația The Social Incubator, am făcut voluntariat în beneficiul tinerilor provenind din familii defavorizate, al tinerilor cu dizabilități și al vârstnicilor. Astăzi îmi doresc să continuăm să schimbăm comunitatea în care trăim și să oferim șanse reale celor defavorizați. Mi-aș dori să ajungem în punctul în care toți membrii comunității se implică în cauzele cu care se identifică și în organizațiile în care cred, astfel încât să putem contribui împreună la schimbarea realității noastre într-una mai bună, mai frumoasă.

Este mult de munca pentru mine, pentru noi

Din fericire, am constant parte de experiențe pozitive, lucrând într-un domeniu în care încercăm – și adesea reușim – să schimbă vieți. Am multe exemple de tineri cu care am lucrat, chiar și direct, și al căror parcurs s-a schimbat radical. Tineri în prag de abandon școlar care acum sunt bursieri la facultate, tineri aparent fără niciun viitor care au astăzi o carieră în ascensiune și o familie frumoasă. Sunt extrem de fericită atunci când tineri pe care i-am sprijinit preiau rolul de voluntari în cadrul organizației și lucrează cot la cot cu noi, pentru a ajuta alți tineri să aibă un viitor mai bun. Tot din fericire, experiențele negative nu sunt foarte multe, însă fiecare caz care nu merge așa cum ne-am dori este foarte dureros. Sunt cazuri în care am pus foarte mult suflet și foarte multă energie, însă din diverse motive nu am ajuns la rezultatele pe care ni le doream. Un alt motiv de amărăciune îl reprezintă chiar poveștile triste ale tinerilor, pentru că îmi este încă foarte greu să înțeleg cum, noi ca societate, am lăsat lucrurile să ajungă aici.

Solutia Adrianei Preda

Sunt o persoană care a avut un parcurs profesional instabil, uneori imprevizibil, așa că știu ce înseamnă să nu te regăsești în drumul ales. Noi, la organizație, avem un consilier vocațional care lucrează cu tinerii pentru a-i ajuta să-și găsească drumul în viață. Ea aplică o baterie de teste complexe de evaluare a aptitudinilor și competențelor, cu scopul de a identifica parcursul profesional ideal al fiecărui beneficiar. Am făcut și eu acest test și, în raportul de evaluare în care erau incluse și sugestii de posibile roluri, erau menționate profesii precum educator, psiholog, profesionist în lucrul cu copiii. Prima pe lista de profesii de evitat era cea de avocat. Celor aflați la început de carieră sau celor care încă nu au luat o decizie le-aș recomanda călduros câteva sesiuni cu un consilier vocațional, care i-ar putea ajuta să se (re)descopere și să facă pași concreți în direcția potrivită. Sunt o persoană extrem de empatică și, de obicei, tind să nu raționalizez întru totul acțiunile și deciziile mele. În egală măsură, mă autoevaluez constant, având în vedere că de activitatea mea depind atât de mulți oameni, și (vreau să) cred că sunt echilibrată în viața mea personală și profesională. Toate aceste concepte sunt interconectate și strâns legate de oameni. Dacă oamenii sunt deschiși înspre învățare și evoluție, iar carierele sunt modelate în funcție de potențialul individual al fiecăruia, afacerile vor prospera și societatea în care trăim va fi un loc mai bun!

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.